ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bucureștiul este un oraș sărac din punct de vedere al statuilor. Cele mai multe dintre aceste sunt busturi.

În ultimii ani, în București au apărut multe statui care nu reprezintă istoria și cultura română. Este și cazul ansamblului monumental "Prințul Rainier III de Monaco”, care ar trebui amplasat în Parcul Circului.

Primăria Capitalei a plătit în ultimii cinci ani peste 8,8 milioane de lei pentru această operă realizată de sculptorul Ionel Stoicescu.

Oficialii Primăriei Capitalei spun că inițierea și avizarea proiectului, precum și toate angajamentele de plată cu privire la monumentul "Rainier III de Monaco” au fost făcute în mandatele precedente, iar actuala administrație a avizat, formal, doar ultima plată, în cuantum de 480.000 de lei, "în baza obligațiilor deja asumate ferm anterior”.

  • Printul Rainier al III-lea de Monaco (31 mai 1923 – 6 aprilie 2005) a condus timp de peste 55 de ani Principatul de Monaco, soția acestuia fiind actrița americană Grace Kelly. Fiul acestora, Albert al II-lea, a devenit prințul suveran de Monaco după moartea prințului Rainier, în 6 aprilie 2005.

Sculptorul Ionel Stoicescu a realizat ansamblul monumental Părinții fondatori ai Uniunii Europene, amplasat pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău, Aleea Cariatidelor, tot din Parcul Herăstrău și fântâna Modurei aflată la intrarea în parc dinspre Piața Charles de Gaulle, ultima fiind o reconstituire realizată de artist în anul 2006, pe baza fotografiilor de epocă. Ionel Stoicescu a mai realizat bustul din bronz al doctorului Dan Setlacek, aflat în fața Institutului Clinic Fundeni și bustul lui Panait Istrati, din Piața Panait Istrati din Vouvry, Cantonul Valais din Elveția, finanțat de Primăria București. De asemenera, sculptorul a restaurat mai multe monumente, printre care monumental lui Dinicu Golescu, monumentul Doctorului Constantin Istrati, monumentul lui Mihail Cantacuzino și monumental eroilor din arma geniului de la Piața Leul.