ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De azi, 30 iulie, au început lucrările de extragere a picturii de la biserica Sf. Mihail din satul Vința, comuna Lepșa, a anunțat iconarul Raluca Prelipceanu, cea care se ocupă de proiectul salvării lăcașului de cult.

Cei care doresc să susțină financiar lucrările o pot face donând în contul deschis de Asociația Rost la Banca Unicredit: IBAN RO25BACX0000000107363250, Cod fiscal: 12495302.
 
Biserica din Vința va fi translatată la Muzeul Astra din Sibiu, fiind în pericol să fie înghițită de sterilul deversat din iazul de Iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei din Munții Apuseni, așa cum ActiveNews a relatat aici.

Iată mesajul integral trimis de doamna Prelipceanu:

Va anunțăm că de astăzi încep lucrările de extragere a picturii de la biserica Sf. Mihail din satul Vinta, comună Lupșa, cea aflată pe marginea lacului de steril deversat de exploatarea minieră CupruMin și care trebuie strămutată urgent în Complexul Muzeal ASTRA sub conducerea profesorului George Păunescu de la Facultatea de Teologie Iustinian Patriarhul din București. Membru al echipei pe lângă domnul Păunescu și asistentul sau va fi și domnul Romeo Păvăloaia fost asistent al doamnei Anamaria Baciu, înainte profesoară la Universitatea din Cluj, actualmente la  Universitatea din Craiova și Părintele Teofil de la mănăstirea Cetățuia care iată vine de la Universitatea de Vest din Timișoara și încă doi tineri masteranzi de la Sibiu și respectiv Cluj.
 
Domnul Păvăloaia a mai restaurat în zona acum câțiva ani biserica de la Hadarau tot din comună Lupșa, iar domnul Păunescu în urmă cu 25 de ani a făcut parte din echipa care a restaurat vechea bisericuța a mănăstirii Lupșa cea care datează din 1429, pe vremea aceea că student al profesorului Nicolae Sava, cel care conducea lucrările. Prezența va și profesoară Doina Mihăilescu de la Universitatea de Vest din Timișoara cea care a restaurat icoanele portabile din biserica veche a Mănăstirii Lupșa. Poate este și momentul în care ar trebui să anunț că am intrat a două la masteratul Facultății de Teologie  din Cluj secția Artă Sacră: conservare, restaurare, creație. Cazarea specialiștilor a fost oferită de mănăstirea Lupșa și de pensiunea Casa Apuseană.

Momentul este un pic dificil întrucât încă nu s-a semnat un acord cu cei de la CupruMin sau mai bine spus acordul semnat nu mai este valabil pentru că s-a schimbat directorul astfel încât încep renogcierile în cursul săptămânii, iar dosarul bisericii nu a plecat încă către Secretariatul de Stat pentru Culte că să elibereze fondurile. Abia ieri a reușit părintele să strângă semnăturile sătenilor. Apă din lacul de steril fiind deja la zidul bisericii nu am mai putut întârzia demararea lucrărilor.

Aceia dintre dvs. care au posibilitatea să susțină financiar începutul lucrărilor o pot face donând în contul deschis în acest scop de Asociația ROST, cei care au organizat și prima mea expoziție Biserici în Lacrimi din București la Casa cu Rost. Iar dacă cineva s-a gândit din întâmplare să îmi facă un cadou de ziua mea, fiind tot în cursul acestei săptămâni, aș preferă dacă ar putea să redirecționeze cadoul către contul Asociației ROST și că în loc de felia tradițională de tort să primească un album cu imagini de la biserica din Vinta pe care îl va putea găși la Casă cu Rost de pe str. Blănari nr. 23 sau îmi poate fi solicitat și eu îl pot expedia prin poștă.

Contul deschis în acest scop de cei de la ROST la Unicredit Bank are următoarele coordonate: IBAN RO25BACX0000000107363250
Cod fiscal: 12495302

Contul este administrat de Asociația ROST patronată de dl Claudiu Târziu, o dată ce se vor strânge câțiva bănuți ei vor fi virați către Muzeul ASTRA care va efectua plățile și deconturile. De consilierea financiară a proiectului mă ocup personal împreună cu doamna Veronica Baier.