Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus de Valer Daniel Breaz, a confirmat faptul că statuia „Gardianul Carpaților”, amplasată de UDMR în localitatea Șoimeni, județul Harghita, nu are avizele legale, după cum reiese dintr-o adresă comunicată de minister către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, preluată de cotidianul Informația Harghitei.

Potrivit jurnalistului Dan Tanasă, o adresă a Ministerului Culturii către Formului Civic al Românilor „Pentru statuia Gardianul Carpaților, amplasată în anul 2015 în satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita, menționează negru pe alb că  nu s-a solicitat aviz pentru această lucrare, așa cum, de altfel, nu s-a cerut aviz nici pentru alte trei.
 
Ridicată în 1915 ca simbol al protecției granițelor Imperiului Austro-Ungar față de România, statuia „Gardianul Carpaților” a fost incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918, și a fost interzisă de autoritățile române.

În aceeași adresă, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș  (FCRCHM), organizație civică reprezentativă a celor 400.000 de români din județele Transilvaniei de Sud-Est,  a solicitat răspuns la întrebarea dacă autoritățile locale au solicitat și primit avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale – Comisia Națională pentru monumente de for public, pentru următoarele monumente:

1.Bustul lui Károly Kratochvil, un ofițer al armatei austro-ungare, amplasat în anul 2009, pe strada Independenței, în municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna;
2. Gardianul Carpaților, amplasat în anul 2015 satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita.

3. Secuiul rătăcitor, bust amplasat în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc, reprezentându-l pe criminalul de război, Wass Albert, statuie contestată din acest motiv vehement de către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel” și Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA) afiliat la Anti Defamation League (ADL – B’naiB’rith);
4. Statuia soldatului maghiar, amplasată în anul 2010, în comuna Reci, județul Covasna.

Prin urmare, FCRCHM solicită autorităților locale și centrale să ia de îndată măsurile legale față de edificarea acestor monumente cu caracter militar fără autorizații legale.
 
Istoricul statuii

Statuia originală a fost realizată din lemn de cioplitorul Szaszak Ferenc în 1914. Ea a fost dăruită de moșierul Lyka Dome orașului Cluj-Napoca, dar a fost dezvelită abia la data de 18 august 1915, cu ocazia celei de-a 85 zi de naștere a Împăratului Franz Joseph. Tradiția spune că văduvele și orfanii aveau dreptul să bată câte un cui în statuie în speranța că le va merge mai bine. În cadrul ceremoniei de dezvelire, primul cui a fost bătut în numele Împăratului Franz Joseph de groful Bethlen Odon, care a donat cu această ocazie 1000 de coroane. În 1918, statuia a fost incinerată și distrusă complet de Armată Română, ridicarea ei fiind interzisă. După 1989, reprezentanții minorității maghiare au încercat să relanseze procedurile de ridicare a statuii, însă acest lucru nu s-a realizat. Astfel, statuia a fost relocată în Ungaria, în localitatea Szilvasvarad. Vineri, 5 iulie, o copie fidelă a statuii de 6 metri, realizată de cioplitorul Horvath Beres, a fost dezvelită în Șoimeni. Ordinul "Gardienii Carpaților” a fost instaurat pentru prima dată de Principele Arpad, menirea lui fiind de a apăra pasurile și cheile Carpaților de eventualii cotropitori.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews