Decizia Consiliului Local al Sectorului 4 de a schimba denumirea liceului Mircea Vulcănescu în Liceul Traian Popovici, a trezit o puternică reacție din partea societății.

Astfel, a fost inițiată o petiție către autoritățile locale ale sectorului 4, prin care se cere revenirea asupra deciziei de schimbare a denumirii.

„Pe această cale ne exprimăm surprinderea și indignarea cu privire la hotărârea dvs. de a schimba numele Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, de pe str. Izvorul Crișului nr. 4, ca urmare a unei adrese a Ministerului Afacerilor Interne și în baza solicitării Institutului Național pentru Studiul Holocaustului în România "Elie Wiesel”, solicitare pe care noi o considerăm abuzivă si neîntemeiată. În numele Fundației "Ion Gavrilă Ogoranu”, înființată la inițiativa unor luptători anticomuniști care au supraviețuit represiunii dictaturii comuniste, având ca obiect de activitate, conform statutului, "cinstirea și păstrarea vie a memoriei luptătorilor pentru libertatea și demnitatea națiunii române în decursul deceniilor de represiune prin care a trecut România în ultimul secol”, vă comunicăm poziția noastră argumentată, pe care o supunem atenției Consiliului Local al Sectorului 4, privitor la acestă hotărîre”, se arată în preambulul petiției inițiată de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu.

După o scurtă prezentare a activității lui Mircea Vulcănescu, inițiatorii arată circumstanțele în care s-a produs condamnarea marelui sociolog: „Suspendat din serviciu în urma legii de purificare a aparatului de stat, după ocuparea țării de către armata sovietică și instaurarea regimului comunist, Mircea Vulcănescu a fost arestat preventiv fără mandat încă din 30 august 1946. Vulcănescu a fost condamnat pe 9 octombrie 1946 la opt ani temniță grea. S-a stins din viață la 28 octombrie 1952, în penitenciarul Aiud, ca urmare a metodelor dure de exterminare la care a fost supus”.

Printre semnatarii petiției, accesibilă AICI, se numără Dan Puric, istoricul Marius Oprea, academicienii Eugen Mihăescu și Sorin Dumitrescu, realizatoarea Lucia Hossu Longin sau scriitorul Răzvan Codrescu.
 
ActiveNews a relatat că Institutul „Elie Wiesel” a trimis o solicitare Ministerului de Interne prin care arăta că se consideră o încălcare a legii faptul că mai multe străzi din România poartă denumirea unor persoane condamnate de așa-zisele Tribunale ale Poporului, după război, pentru „crime de război”. În realitate, toate persoanele ce avuseseră legături cu regimul Antonescu fuseseră condamnate generic sub incidența „crimelor de război”, deși nu avuseseră funcții de decizie sau de răspundere față de declanșarea operațiunilor Armatei Române pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei.
 
Printre cei vizați se numără generalul Gheorghe Jienescu (care dă numele unei școli în comuna Rast, Dolj), scriitorul Vintilă Horia, pedagogul I.C. Petrescu sau mitropolitul Visarion Puiu( are o statuie în curtea Mănăstirii Putna).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews