Că tot s-a mai încheiat cu succes o ediție a „Balului Vienez” de la Timișoara, evident tot fără ca organizatorii să simtă oportunitatea de a-l numi Balul „Timișoarei” sau „Timișorean” (da, sunt cinic)...să povestim un pic despre cum se injectează în mentalul colectiv slugărnicia!

Niște unii s-au gândit că de ce nu ar sta gură-cască timișorenii si turistii în fața unei schimbări de gardă, cu omuleți îmbrăcați ca pe vremea imperiului habsburgic. Așa că au pus de-o simulare zilele astea prin oraș, dorința lor arzătoare fiind să introducă ceremonialul în Piața Libertății din Timișoara, unde ar urma ca omuleții să prezinte arm’, plus alte numere împrumutate kitchos, îmbrăcați în uniforme de pe vremea lui Eugeniu de Savoya. Inițiativa celor de la asociația cu același nume e însoțită deopotrivă de tupeu (amfitrionii ideii cerând autorităților locale și finanțare pentru un astfel de rudiment) și entuziasm exaltic: „Dorim să reprezentăm 4 feluri de armată, adică 4 feluri de echipamente, cu culori diferite, vorbim de 8 soldati, 2 tobosari – sunt tobe inalte, cum erau pe vremea habsburgilor, am găsit în Torino -un purtător de flamură și un ofițer. În plus, dorim să avem un personaj Eugeniu de Savoya înconjurat de generalii lui, care să fie prezenți în momentul schimbării gărzii, poate nu întotdeauna, ci la evenimentele importante. O să fim solicitați să participăm la festivități în Timișoara, în alte orațe ale țării și în afara țării și deja avem semnale”, declară ei prin presa locală.

Poftim? Poate n-ați aflat în ce se îmbrăcau soldații romani și daci, sau ce purtau oștenii pe vremea lui Mircea cel Bătrân și Mihai Bravul, când bună parte din bănățenii get-beget erau cu ai lor. Sau poate nu știți ce uniformă purta Moise Groza, bănățeanul recunoscut pentru meritele sale din Războiul de Independență de la 1877 ori Ioan Dragalina, care a adus întâia victorie a Țării în primul răboi mondial, bănățeanul-erou căzut pentru facerea României Mari! Sau poate vă e silă și de uniformele purtate de Armata Română astăzi sau după Războiul de Reîntregire, când sute de mii de români bănățeni o așteptau victorioasă, cu sufletul la gură!

Să fie zdrențele astea cu care vreți să schimbați garda în inima Timișoarei aceleași pe care le purtau ocupanții care i-au lăsat fără pământuri pe bănățenii români, pentru a le da coloniștilor? Să fie aceleași cu ale trupelor conduse de Lentulus, care după ce înfrângeau revolta anti-habsburgică a românilor bănățeni înecau băștinașii în sânge și le ardeau satele, drept răzbunare că au ridicat fruntea și piepturile împotriva imperiului? Aceleași cu cele ale soldaților care îl băgau la carceră și îl păzeau pe Eftimie Murgu, fiindcă visa la o țară a tuturor românilor, uniți în granițele Daciei? Tot zdrențele alea alungate, cu tot cu purtători, de românii bănățeni, pentru a-și face țară neatârnată alături de frații de același sânge?

Așa se injectează în mentalul colectiv slugărnicia!

Mi-a fost extrem de silă anul trecut.Î mi vine iarăși. Las’…că nu-i bai... Sau?

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews