La 137 de ani de la nașterea lui Vasile Pârvan și la 30 de ani de la înscăunarea primarului de Huruiești, muzeul arheologului a ajuns o ruină
ACTUALIZARE 2.10/23:00
Senatorul Ionel Palăr (PNL Bacău), președinte al Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a abordat miercuri de la tribuna Senatului României situația critică a muzeului din satul Perchiu, localitatea de baștină a savantului Vasile Pârvan. Senatorul a reiterat starea catastrofală culturală din comuna Huruiești, condusă de un primar PSD.
„Avem încredere că lucrurile vor intra în normalitate, astfel de mutații sociale care se regăsesc în satul Perchiu din comuna Huruiești să nu mai existe. Reiterăm faptul că Asociația Culturală „Vasile Pârvan” nu este afiliată vreunui partid politic, activitatea acesteia fiind una strict culturală”, a informat Cătălin Crimu, președintele asociației, pe pagina de social media a acesteia.
Sâmbătă s-au împlinit 137 de ani de la nașterea savantului Vasile Pârvan (n. 28 septembrie 1882), savantul care a scos la iveală rămășițele cetății antice Histria. Din păcate, recunoștința pe care posteritatea i-o acordă „părintelui arheologiei românești” se rezumă la demolarea casei natale din satul Perchiu (județul Bacău) și la închiderea școlii în care funcționa și muzeul memorial amenajat în 1982, la serbarea Centenarului nașterii lui Vasile Pârvan.
„În memoria marelui savant, istoric și arheolog român Vasile Pârvan (1882-1927), născut la Perchiu-Huruiești, s-a pus această placă, cu prilejul centenarului nașterii sale”, este scris pe fațada școlii din satul băcăuan Perchiu, care găzduia și Muzeul Memorial Vasile Pârvan, ambele închise și lăsate în paragină de autoritățile locale post-decembriste.
Demersurile Asociației Culturale „Vasile Pârvan” de a reface casa natală și muzeul memorial al marelui savant s-au lovit de piedicile primarului comunei Huruiești, Ioan Zăbrăuțanu, aflat în funcție de circa 30 de ani, precum și de indiferența Consiliului Județean Bacău, care nu a dat curs demersurilor inițiate de Cătălin Crimu, din partea Asociației amintite.
Astfel, după demolarea casei natale a lui Vasile Pârvan, pe locul acesteia s-a construit o vilă, iar Muzeul din școala satului Perchiu s-a închis odată cu instituția, aflându-se într-o stare de degradare avansată.
Pe 28 august 2019, reprezentanții Asociației Culturale „Vasile Pârvan” au fost invitați de Consiliul Județean Bacău la o întâlnire de lucru pe tema găsirea unor metode și mijloace de a (re)face complexul muzeal din satul Perchiu (Huruiești), complex închinat memoriei savantului Vasile Pârvan. La întâlnire au participat Președintele Consiliului Județean, Primarul Comunei Huruiești și Președintele Asociației Culturale „Vasile Pârvan". Din păcate, discuțiile nu s-au finalizat cu rezultatele așteptate, soluțiile fiind înlocuite cu acuzațiile. Primarul comunei Huruiești a dat vina pe Asociația Culturală „Vasile Pârvan”, care nu ar fi colaborat suficient de bine cu autoritatea locală, insinuând și că reprezentantul acesteia ar fi o unealtă folosită de un partid politic. Acuzații pe care Cătălin Crimu le consideră nefondate, învinuind la rândul său primăria pentru lipsă de colaborare și tergiversarea oferirii unor răspunsuri la adresele formulate în scris de asociația pe care o conduce.
Savantul Vasile Pârvan s-a născut pe 28 septembrie 1882 în satul Perchiu, comuna Huruiești, județul Bacău. Casa natală a acestuia a fost demolată între timp, pe locul ei ridicându-se o vilă. În 1982, în școala din sat s-a amenajat un muzeu închinat marelui arheolog, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea sa. În 1996, la conducerea comunei Huruiești a fost ales primar Ioan Zăbrăuțanu, care și-a păstrat funcția până în prezent, deținând anterior câteva mandate de viceprimar. Pe timpul conducerii edilului, muzeul Vasile Pârvan, singura mărturie locală că savantul s-a născut în acest sat, a ajuns într-o stare critică. Autoritățile locale nu au luat nicio măsură pentru a-l renova, dimpotrivă, l-au transformat în secție de votare, afișele electorale fiind lipite peste planșele muzeului.
La propunerea de reabilitare făcută de Cătălin Crimu pe 16 iulie 2017, primarul Ioan Zăbrăuțanu, a promis în fața mai multor invitați de seamă că în scurt timp se va ocupa de renovarea muzeului memorial „Vasile Pârvan”. După șase luni, lucrurile au rămas neschimbate, primarul explicând că s-au făcut demersuri către Inspectoratul Școlar Județean Bacău, către Prefectură, către Ministerul Educației -întrucât muzeul se află în incinta unei foste școli-.
În urma acestor amânări, văzând că timpul trece fără niciun rezultat, Asociația Culturală „Vasile Pârvan” a depus, pe 28 decembrie 2017, o cerere la secretariatul Primăriei Huruiești, prin care și-a exprimat intenția de a inaugura în acea clădire un complex cultural polivalent (refacerea casei memoriale, muzeu, săli de pregătire pentru elevii din zonă, sală de conferință/evenimente culturale ș.a.), solicitând ca acel teren să poată fi folosit de către Asociație, își amintește Cătălin Crimu. Acesta a luat legătura cu o comisie de arhitecți, care a întocmit planul arhitectural al casei memoriale, constând în planșe tehnice și imagini 3D. Activitatea comisiei s-a blocat din diferite motive tehnice (lipsa datelor cadastrale, necunoașterea proprietarului terenului, a beneficiarul final ș.a.). Toate aceste date nu au putut fi oferite pentru că Asociația aștepta de la Primărie răspunsul la cererea trimisă. După 3 luni și jumătate, Primăria Huruiești nu răspunsese în scris adresei Asociației, deși membrii acesteia au luat frecvent legătura telefonică cu primarul comunei, care i-a îndemnat să mai aștepte.
„Pe 16 aprilie 2018, Asociația a emis un comunicat prin care arăta faptul că Primăria Huruiești nu a răspuns solicitării acesteia din data de 28 decembrie 2018. Pe 18 aprilie 2018, Primăria ne-a anunțat telefonic că ar fi răspuns solicitării noastre de două ori. La aproximativ două ore distanță față de apelul telefonic, Asociația a primit pe e-mail o adresă prin care Primăria Huruiești menționa faptul că s-au transmis patru comunicate (deci, între timp numărul răspunsurilor s-a dublat, fără să se menționeze numerele de înregistrare) și că este direct interesată de proiect.
Pe 28 august 2019, la Consiliul Județean Bacău are loc o întâlnire de lucru cu scopul găsirii de mijloace și metode pentru a începe lucrările în satul Perchiu. Discuții fără rezultate. Printre concluzii, s-a reproșat Asociațiației Culturale Vasile Pârvan că nu a colaborat prea bine cu autoritatea locală și că este unealta unei organizații politice.
Regretăm faptul că lucrările nu au putut înainta până la această dată. Însă, în urma acestor demersuri ale Asociației, s-a putut constata o realitate dureroasă cu privire la modul de abordare din partea autorităților față de patrimoniul cultural al României. Comuna Huruiești, prin reprezentantul ei, rămâne un model în această privință”, a declarat Cătălin Crimu, președintele Asociației Culturale „Vasile Pârvan”, în exclusivitate pentru ActiveNews.
Istoric, arheolog, epigrafist și eseist român, membru titular al Academiei Române, Vasile Pârvan s-a născut pe 28 septembrie 1882 în casa învățătorului din satul Perchiu. „Pârvan era nepot matern de gradul doi al filosofului Vasile Conta, iar soția Silvia (moartă prematur la Odessa, în 1916, la nașterea unicului lor copil) era, la rândul ei, nepoata istoricului Ioan Bogdan, cu a cărui soră se recăsătorise cândva alt magistru al lui Vasile Pârvan, Nicolae Iorga”, potrivit cirticului literar Paul Cernat, citat de EVZ.
„Student cu doctorat în Germania, universitar bucureștean de la 27 de ani (la catedra lui Grigore Tocilescu), academician de la 28 (va ajunge, mai târziu, vicepreședinte și secretar al Academiei Române), profesor agregat la Sorbona și membru al Comitetului Internațional al Științelor Istorice din Geneva, Pârvan a diriguit Muzeul Național de Antichități și a înființat și condus, din 1921, școala română de la Roma, unde au studiat George Călinescu și Mircea Eliade”, mai subliniază Paul Cernat.
Potrivit Wikipedia, Vasile Pârvan a fost profesor la Universitatea din București din 1909 (titular din 1913), unde i-a urmat la catedră lui Grigore Tocilescu, imediat după moartea acestuia). În 1910 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar trei ani mai târziu – membru titular. În 1919 a fost numit profesor de istorie antică și la Universitatea din Cluj-Napoca. De asemenea, a fost membru al mai multor academii și societăți științifice din străinătate; între altele a fost profesor agregat la Sorbona (din 1926) și membru al Comitetului Internațional al Științelor Istorice (Geneva).
Pe 26 iunie 1927, la doar 45 de ani, moare în urma agravării unei apendicite pe care o ignorase din cauza muncii pasionante pe șantierele arheologice.
Pe același subiect

Premierul Ungariei, Viktor Orban, la Timișoara: Văd șanse nemaipomenite ca în viitor românii și maghiarii să aibă țeluri comune. Noi vrem să ieșim din situația de a fi în linia a doua a Europei

Cum rămâne, domnule Nicușor Dan, cu faptul că orice inițiativă sau proiect al Primăriei trebuie să pornească de la nevoile reale ale populației?

Campania umanitară derulată de părintele Dan Damaschin mai are nevoie de 1340 de contribuitori. Cum puteți crește Grăuntele de Iubire

Patriarhul Daniel, distins ca cetățean de onoare al Capitalei de către Primăria Capitalei

Un spectacol pirotehnic cu tentă demonică dat în Târgul de Crăciun din Timișoara în ajunul sărbătorii ortodoxe a Sfântului Nicolae i-a scandalizat pe reprezentanții creștinilor baptiști

Taxa pentru mașinile poluante din București, amânată. Anunțul făcut de Gabriela Firea
Comentarii de pe facebook
Recomandările noastre

România, lider mondial la prostituția online. Videochatul, o industrie în care peste 100.000 de tinere și tineri români se vând pe bani, își ține „Oscarurile” anuale la Mamaia și își face reclamă pe față în centrul Bucureștiului
Irlandezul Peter Hurley, la Vaslui: Pentru mine, a fi român înseamnă o construcție spirituală, o combinație între limbă, credință, locul (pământul), tradițiile vii și această cămașă albă a jertfei pe care ați purtat-o pe parcursul a sute de ani

Portretul real al lui Iuliu „Tom” Maniu, „spionul patriotic”. Caracterizarea necruțătoare pe care i-a făcut-o Patriarhul Miron Cristea

Istoricul Marius Oprea: De ce mă aflu la Periprava. În chilia părintelui Iustin Pîrvu am învățat că nu trebuie să renunț, pentru că morții așteaptă o cruce la căpătîi și o lumînare aprinsă, pentru a urca în lumea sfinților, oriunde îi găsim

Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu, interviu despre situația bisericească din Ucraina: Istoria Bisericii ne învață că tot ce a fost de la oameni și nu de la Dumnezeu s-a risipit

Un studiu teribil despre sexualizarea copiilor din lumea de azi. Esența răului: sexul cu copii a devenit big bussines în America

De Ziua Independenței României, Alianța USR/PLUS și-a lansat „Manifestul pentru Europa”. Documentul susține crearea unei identități europene, migrația controlată și noi instituții suprastatale. Copiii ar urma să învețe despre „Istoria Europei”

Oscar 2019: Sclavia în Roma modernă

1 Decembrie: Nouă personalități ne oferă 100 de motive pentru care să credem în România!

Generația Unirii, secerată în închisorile comuniste

Prof. Dan Dungaciu: „Identitatea va reconfigura spațiul politic din zona euro-atlantică și nu numai. Să ignori chestiunea identitară în România, în acest moment, mi se pare o iresponsabilitate”

De ce se împușcă adolescenții americani? Răspunsul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa
Karl Marx nu s-a născut în Orientul European

Prima oră de război cu Rusia și zilele numărate ale dolarului ca monedă-cheie. ULTIMA PARTE. România și posibilul viitor război: premise, mize și o singură soluție. Pacea

Un moment istoric: trecerea protestelor #rezist de la raportul de drept la raportul de forță

Gregorian Bivolaru confirmă: ”Dacian Cioloș a PRACTICAT yoga în cadrul școlii MISA” (VIDEO)

Declarația de la Paris.Apel împotriva TIRANIEI birocrate, corecte politic și multicultural imperiale: Europa în care putem crede. Sever Voinescu: Un document ce spune adevăruri mari și periculoase pentru aceste timpuri
Vrei să crești un copil ascultător? Un psiholog american reputat explică: Secretul e în ATITUDINE. Fii concis, expune CLAR și calm ce așteptări ai de la copil și mai ales nu te coborî la nivelul lui

Analiza discursului șefului SRI, Eduard Hellvig, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Patria a priori, dar patria cui?

A murit ultimul supraviețuitor al Bătăliei de la Oarba de Mureș. Avea 103 ani și o pensie de 252 de lei. Aureliu Surulescu: Moșu Șomlea a plecat lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni. A fost îngropat FĂRĂ onoruri militare

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe, despre legea vaccinării obligatorii: Dacă va trece, atunci orice altă lege care include ideea de consimțământ prezumat va deveni posibilă: de la eutanasiere la prelevare de organe (VIDEO)

Colțul Anacronic: Wall Street și Revoluția bolșevică. Demonstrația impecabilă a faptului că bancherii internaționali au finanțat Revoluția bolșevică
Ce sunt „fake news”? Despre ce e vorba în scandalul „știrilor false”
Ministrul de Externe se adaugă personalităților care citesc și distribuie știrile ActiveNews. Mulțumim!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)