ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 23 aprilie, comunitatea armeană din București a organizat un eveniment prin care să comemoreze împlinirea a 101 ani de genocidul împotriva armenilor din Turcia, informează Araratonline.com.

La eveniment au luat parte lideri ai comunității armene, inclusiv senatorul Varujan Vosganian și PS Datev Agopian, episcop al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

Duminică, la Erevan, au avut loc un marș în memoria victimelor genocidului armean, la eveniment luând parte și actorul american George Clooney. Actorul american, împreună cu președintele armean Serje Sarkissian și Patriarhul Bisericii Armene, alături de mii de cetățeni au mărșăluit spre vârful colinei unde este ridicat un monument în memoria victimelor măcelului de acum 101 ani.

Armenii susțin că un milion și jumătate de bărbați, femei și copii armeni au fost uciși de turci în timpul Primului Război Mondial de teamă că vor ajuta armata rusă să intre în Imperiul Otoman, și consideră că a fost vorba despre un genocid.

Turcii afirmă că armenii au ridicat armele împotriva otomanilor pentru a ajuta forțele ruse să invadeze țara și că în aceste ciocniri au fost uciși între 300.000 și 500.000 de armeni, precum și la fel de mulți turci, menționează AFP.