ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Parohiei Grozești din Oituz, județul Bacău, în cimitirul din preajma căreia sunt înhumați 18.600 soldați morți în luptele de la Oituz din Primul Război Mondial, va fi resfințită duminică, 26 mai 2019, în urma unui amplu proces de restaurare. Potrivit Agenției de Știri Basilica, la slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena” de la Oituz vor participa trei ierarhi:

„În data de 26 mai, cu binecuvântarea ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, având ca invitați pe ÎPS Teodosie și pe PS Ignatie, cu voia lui Dumnezeu, se va sfinți acest sfânt locaș care străjuiește la căpătâiul a 18.600 de eroi ce sunt înhumați în cimitirul din incinta bisericii”, a declarat preotul paroh Simeon Purice, pentru Trinitas TV.

Ridicată în perioada 1902-1913, începând cu 2004 clădirea a fost supusă unui proces de restaurare complex. Cu prilejul resfințirii, biserica îi va primi ca ocrotitori și pe Sfântul Ioan Gură-de-Aur și pe Sfânta Antusa, mama acestuia.

Pe parcursul Primului Război Mondial, pe Valea Oituzului s-au dat trei bătălii aprige, soldate cu zeci de mii de morți. Primele două lupte s-au desfășurat în campania din 1916, în perioada 28 septembrie/11 octombrie – 14/27 octombrie și 28 octombrie/10 noiembrie — 2/15 noiembrie. Cea de-a treia luptă a avut loc în vara anului 1917, în perioada 26 iulie/8 august – 9/22 august.

Referitor la eforturile supraomenești ale Armatei Române de a apăra trecătorile spre Moldova pe aliniamentul Mărășești-Mărăști-Oituz, de invazia trupelor germane și austro-ungare, a rămas în memoria colectivă celebra deviză a generalului Eremia Grigorescu: „Pe aici nu se trece!”.