ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre cartierele istorice ale Bucureștilor, „Bucureștii Noi”, riscă să fie periclitat de construcția unui bloc pe strada Jimbolia.

Mai precis, este vorba despre zona protejată „Parcelarea Bazilescu” din acel cartier, situație despre care ActiveNews a atras atenția încă din luna martie. 

Maestrul Dan Grigore, unul dintre cei care locuiesc în acest cartier bucureștean, a scris că este „o crimă să se distrugă un cartier monument istoric al Bucureștiului”.

Acesta a cerut tuturor românilor, indiferent că sunt sau nu bucureșteni, să protejeze monumentele istorice „de atacul infam al analfabeților fără scrupule și fără de neam și fără de țară”

 

Iată mesajul integral al marelui pianist:
 
Legea și viața noastră:

Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică un proiect de construire a unor blocuri pe o mică stradă, Jimbolia, din Bucureștii Noi, în cartierul Monument Istoric ”Parcelarea Bazilescu”
Nu trebuie să se construiască blocuri în cartierul nostru!

E O CRIMĂ să se distrugă un cartier Monument Istoric al Bucureștiului ! 
 
Chiar cine nu e bucureștean dar e ROMÂN, trebuie să țină cont, cu sfințenie, de monumentele istorice, să le îngrijească, să le protejeze de atacul infam al analfabeților fără scrupule și fără de neam și fără de țară. 
Culmea e că însuși Ministerul Culturii este cel care dă derogări de la lege pentru construirea de blocuri în acest cartier istoric. Nu se știe cine anume le dă. Motivele derogărilor sunt secrete, probabil pentru că sunt ridicole și ilegale. Primăria aprobă, supusă și ”acoperită” cu acte de la Minister. Obiceiul derogărilor de la PUZ-ul zonei (Proiect de Urbanism Zonal = Lege !) este o invenție toxică pentru cetățeni, imorală și ilegală dar bine ambalată ca să pară legală și, mai ales, de interes general. E și foarte bănoasă pentru mulți, pentru cei foarte mulți care se ascund în spatele ”dezvoltatorilor imobiliari” și-i protejează, îi ajută. Minimum 1.200 de Euro pe metrul pătrat construit !

”Parcelarea Bazilescu” e un cartier liniștit la margine de București, cu străzi înguste și case mici cu maximum un etaj și mansardă retrasă, cu grădini (obligatorii !) spre stradă, cu reguli clare de construire care asigură păstrarea locului așa cum a fost înființat. 

Construirea de blocuri între case NU e în interesul locuitorilor ! E numai în interesul șmecherilor cărora nu le pasă decât de bani. Ei profită de faptul că mulți dintre noi nu ne cunoaștem drepturile sau suntem prea obosiți de muncă și nu ne mai luptăm sau lupta în justiție e scumpă, forța lor de corupere e foarte mare, procesele durează ani și zeci de ani, timp în care ei îți fac viața un iad. Construiesc urât, precar, nu respectă nici o lege, nu lasă loc nici pentru un petic de iarbă, necum distanța legală până la gard, nu sunt controlați, nu sunt pedepsiți. Sunt Stat în Stat. 

Nu e interesul cetățenilor să apară blocuri în cartier pentru că:
- Ne va scădea debitul apei la robinet: vom fi mult mai mulți oameni legați la aceeași conductă de apă care e insuficientă deja de-acum, noaptea scade mult debitul. 
- Casele ni se vor inunda și mai des cu apa murdară din canal la orice ploaie pentru că rețeaua de canalizare nu suportă apariția a 200 de locuitori pe un loc de casă unde stă acum doar o familie de 3-4 persoane. Asta deja se întâmplă pe străzi vecine unde s-au construit ilegal blocuri de 3-4 etaje între case joase.
- Canalele se vor înfunda mult mai des, au diametrul mic și sunt foarte vechi iar vidanja trebuie s-o plătim noi ca să vină urgent, atunci, când avem apa în casă
- Ne va crește factura la lumină : blocurile fac umbră multă, soarele nu va mai ajunge în case, vom ține becurile aprinse acolo unde acum ne intră lumina prin fereastră
- Ne va crește factura la gaze pentru că umbra aduce și frig mai mult
- Casele ni se vor umple de igrasie
- Florile din grădini vor pieri din lipsa soarelui
- Nu vom mai avea liniște și aer curat: mașinile se vor înmulți enorm, iarna vor porni motoarele la ferestrele noastre ca să le încălzească și ne vor umple plămânii de gaze arse
- Drumurile se vor umple de gropi pentru că sunt croite pentru mașini puține – casa și mașina. Deja drumurile s-au stricat de când au apărut blocuri pe străzile vecine
- Va fi scandal pe locurile de parcare, mașinile ne vor bloca intrările în curți și garaje. Claxoane, înjurături, nervi, întîrziat la servici. Unde-ți pui mașina când vii acasă și găsești intrarea în garaj ocupată de o altă mașină ?
- Știu, e lege să se facă parcări subterane la orice bloc nou. Dar șmecherii fac locuri de parcare puține, le vând separat de apartamente, oamenii fac economii și nu le cumpără, șmecherii transformă garajele subterane în apartamente, nimeni nu verifică respectarea legilor… iar oamenii își pun mașinile în fața porții tale de intrare în curte, chiar dacă are semn de garaj, chiar dacă legea interzice… Claxoane, înjurături, nervi, scandal, infarct, hipertensiune, spital
- Ne va scădea mult valoarea de piață a caselor noastre, vom pierde mulți bani fără să primim vreo compensație. 
- La cutremur acele blocuri precare au risc mare să cadă, vor cădea peste casele noastre, peste noi ! 
E împotriva intereselor cetățenilor Bucureștiului să se facă blocuri între case ! 
Plătim taxe și impozite cu carul ! Ce primim în schimb ? Pentru ce le plătim ? Nu ca să se facă ceva pentru noi, să fim protejați ?
De ce să vrea Ministerul Culturii și Primăria să se construiască blocuri lângă casele noastre ?

Ei vor blocuri lângă casele și grădinile lor ? 
Le miroase și lor a gaze puturoase în fiecare zi și noapte ? Copiii lor sunt și ei otrăviți cu gaze toxice de la puhoaiele de mașini și de la gropile de gunoi ilegale ?
Merg și ei prin nămeți la fiecare zăpadă ? Bătrânii lor pățesc ca ai noștri, mor cu zile că nu pot ajunge la spital pentru că Salvarea nu poate intra pe stradă că n-a fost deszăpezită și e blocată de mașini parcate ? 
Nu vrem blocuri între case ! Vrem să se oprească distrugerea cartierului nostru !
Avem multe nevoi urgente grave : Vrem apă curată, canalizare nouă, gaze nemăsluite cu tone de aer, curent electric stabil, drumuri fără gropi ! Vrem drumuri secundare deszăpezite ! Vrem spații verzi, vrem copaci plantați pe marginea trotuarelor ! Vrem aer curat ! Vrem transport public civilizat ! Vrem un spital nou, o policlinică nouă aici, în cartier ! Vrem un trai bun pentru banii, mulți, pe care-i plătim an de an ca impozite pe case și terenuri !
Vrem respectarea legii, nu tertipuri care să o ocolească sau să o încalce !
Vrem să ne protejați pe noi, cetățenii. Nu să-i protejați pe rechinii imobiliari !
Vrem respect pentru că suntem cetățeni cinstiți și harnici !