ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gala premiilor Gopo de marți seară a avut parte de un moment mai puțin obișnuit: pe scenă și-a făcut apariția trupa manelistului Dan Bursuc, care a cântat „Romanian Rapsody”, un cover după piesa „Bohemian Rapsody” a trupei Queen, dar și o melodie proprie.

O parte dintre cei prezenți a părăsit sala în semn de protest. „Nu pot sa girez cu prezența mea un asemenea moment”, a spus actrița Iulia Lumânare (care a obtinut premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru rolul din "Pororoca") și a părăsit sala, arată Libertatea.

Alți actori, care au participat sau nu la gală, și-au exprimat nemulțumirea online. „Aseară premiile Gopo. Glamur, eleganta, parfum... asta dacă organizatorii nu ar fi greșit flagrant aducând manele în scenă”, a scris Monica Davidescu.


„Aparitia manelelor la Gopo e de prost gust. Atât. Iar prostul gust nu intră la 'diversity', ci la trivial și de proasta calitate. Dacă ai trecut prin școala și nu știi să faci adunări te numești prost, nu 'altfel'”, a notat și scriitorul Liviu Lucaci, iar actrița Emilia Popescu a comentat „E grav și trist”, la postarea acestuia.

Ada Solomon, producatoarea filmului „Soldatii. Poveste din Ferentari", a spus că, de fapt, respectivul moment a fost „un fel de a atrage atenția către cultura de masă și cinema-ul românesc care este privit ca adresându-se unui public cinefil exclusivist”.

Activistul pro homosexualitate Dragoș Bucurenci a sugerat că aceia care s-au supărat ar fi „fasciști” și „rasiști”.

„Serios acum, e așa de greu să trăim laolaltă în țara asta, fără să ne mai dăm ochii peste cap când nu ne place cultura altora? Din câte știu, dintr-o manea n-a murit nimeni, dar din rasism, fascism și xenofobie au murit niște milioane de oameni pe continentul ăsta. Totul începe cu dispreț și se termină cu niște hecatombe. Eu încă mai sper că măcar cei mai educați dintre noi vor învăța odată lecția asta. Dar ce-mi răcesc eu aici tastele? Știu bine că marilor noștri artiști le e indiferent cum vor intra în istorie (trimitere la filmul lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari – n.red.). Te trailes bahtalo!”, a spus el.

O activistă pro minorități de toate felurile, actrița Mihaela Drăgan, a spus, nici mai mult nici mai puțin, că „romii au pus bazele culturii naționale”, în „țărișoara voastră barbară”.

„ Aseară la Premiile Gopo, artiștii s-au scandalizat pentru că pe scena TNB, Dan Bursuc și formația lui au cântat o manea. Dacă aveți impresia că instituțiile publice de cultură vă aparțin doar vouă, artiștilor români, vă înșelați profund. Romii au pus bazele a ceea ce voi numiți «cultura națională», romii au fost sclavi aici, romii au fost exterminați în Holocaust aici, în țărișoara voastră barbară, prima în top la bătăi de neveste și violuri. Deci instituțiile astea de cultură nu vă aparțin doar vouă. Salut ințiativa de a invita artiști romi pe scena TNB, cred că e o datorie mai ales morală a statului român să dea din ce in ce mai mult spațiu culturii rome. Iar pentru artiștii scandalizați care împiedică evoluția mediului artistic din RO care e oricum retrograd, am doar atat de spus: Băi, artiști de doi lei, nu vă e rușine să vă expuneți public ca niște rasiști imbecili?!", a declarat ea.

Totuși, în context merită menționat că artiști de etnie romă precum Johnny Răducanu au apărut ani de zile pe scena Teatrului Național, fiind întâmpinați doar cu aplauze, așa cum a remarcat un comentator de pe o rețea de socializare. Problema nu este etnia, ci calitatea actului cultural prestat de fiecare, a încheiat el.