UDMR continuă să provoace România pe mână cu autoritățile Ungariei lui Viktor Orban, considerat de mulți comentatori occidentali drept un veritabil agent al lui Vladimir Putin înfipt în NATO și UE, dar și împreună cu autorități ale statului român.

Astfel, Csaba Borboly, președinte al Consiliului Județean Harghita și al Organizației Teritoriale Ciuc al UDMR, unul dintre organizatorii principali ai manifestației exclusiv maghiare de azi, de la Cimitirul internațional din Valea Uzului, a declarat textual: „Am luat măsuri speciale pentru a împiedica repetarea incidentelor din Valea Uzului. Printre altele se va bloca accesul în vale pe DJ dinspre Dărmănești. Urmează să participe mai ales cei din județele din secuime, dar sunt așteptați și delegații ale localităților/județelor înfrățite din Ungaria". Organizatorii au anunțat cu aplomb prezența a 10.000 de unguri, azi, la Valea Uzului, ca replică la manifestația românească din 6 iunie, Ziua Eroilor. Dar, conform Jandarmeriei Române consultată de ActiveNews, la Valea Uzului e un mare "fâs": sub o mie de participanți.

Totodată, mâine, 27 august, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a chemat la judecată pe liderul asociației Calea Neamului, dr. Mihai Tîrnoveanu, participant la comemorarea de la Valea Uzului, în urma plângerii unui militant activ pentru autonomia "Ținutului Secuiesc". Arus Zsolt, vicepreședinte al "Consiliului Național Secuiesc" și președinte al Fundației Szekler Monitor, a participat și la manifestațiile de protest îndreptate împotriva sentinței de condamnare definitivă a lui Beke Istvan și Szocs Zoltan, acuzați de DIICOT de activități teroriste antiromânești.
 
Cei doi au vrut să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, fiind condamnați pentru infracțiunea de „acte de terorism” îndreptate împotriva românilor care aniversau de 1 Decembrie 2015 Ziua Națională la Târgu Secuiesc, manifestație organizată tot de Mihai Tîrnoveanu și Calea Neamului. Președintele CNCD este, la fel ca Arus Zsolt, maghiar și format ca politician de UDMR. Documentele programatice ale UDMR prevăd că „în Ținutul Secuiesc există condiții pentru crearea unei autonomii recunoscute în dreptul public" (Rezoluție Congresul 12).

Atacul concertat al organizației discriminatorii a românilor împotriva unor elemente esențiale de stabilitate ale statului român se întrevede și din fervoare cu care vorbesc de o "graniță" în interiorul României, "graniță " a "Ținutului Secuiesc". Același Csaba Borboly afirmă că „reprezentanții comunității maghiare doresc ca în cazul Valea Uzului granița dintre județele Bacău și Harghita să fie trasată așa cum prevede legea". Cu toate acestea, conform documentului atașat aici, aprobarea pentru manifestația de azi au solicitat-o - potrivit Legii - județului Bacău, recunoscând astfel oficial de ce unitate administrativă a României aparține Valea Uzului. Politicienii maghiari vorbesc programatic tot despre "graniță" ca frontieră internă - linie de demarcație între două state - și cu privire la delimitarea teritorială dintre județele Harghita și Neamț, în bătălia UDMR pentru Cheile Bicazului. Anunțată ca o mare victorie în luna iunie, decizia de a se muta această delimitare teritorială în favoarea județului Harghita a fost contestată în instanță de reprezentanții județului Neamț. 

Despre toate aceste fapte ne-a vorbit în exclusivitate scriitorul, exploratorul și militarul de excepție Radu Theodoru, la "pastila lunii" - evenimentul semnificativ al lunii, comentat de venerabilul patriot în vârstă de 96 de ani (video). Generalul Radu Theodoru consideră că la ora actuală asistăm la un cumul al trădărilor politicienilor români: "Și-au neguțat interesele în Parlament și la Guvern personale împotriva intereselor naționale. Și le-au dat ungurilor tot felul de drepturi ca să-i aibă votanți iar ungurii i-au păcălit. Lucruri josnice, lucruri murdare: și-au pus interesele personale deasupra intereselor istorice ale României contemporane". Aviz amatorilor. 

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews