ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circulația rutieră a fost restricționată joi pe unele străzi din Târgu Mureș după ce Asociația Siculitas a anunțat că va organiza un marș pe străzile orașului și un miting de protest, deși autoritățile locale nu au avizat nicio activitate de acest gen. 

La manifestarea de comemorare de la Monumental secuilor martiri din Târgu Mureș au participat aproximativ 4.000 de persoane și s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc, dar și cu scandări proautonomiste și împotriva tratatului de la Trianon.

Evenimentele au debutat la ora 16.00, cu o manifestare de comemorare a secuilor martiri la care au susținut alocuțiuni, printre alții, Izsak Balazs – președintele Asociației „Siculitas” și lider al CNS, europarlamentarul Tokes Laszlo, Szilagyi Zsolt – președintele PPMT, Marc Gafarot i Monfo – reprezentant al Partidului Democrat Catalan, Jose Mari Extebarria – reprezentant al Partidului Național Basc și Gunther Dauwen – director al Alianței Libere Europene.

La finalul comemorării, care a durat aproximativ două ore, Izsak Balazs, președintele Asociației „Siculitas”, cea care a organizat comemorarea, i-a îndemnat pe cei prezenți să se deplaseze la sediul Instituției Prefectului – Județul Mureș, pentru a depune o petiție în care se solicită autonomia Ținutului Secuiesc și regionalizarea și împotriva planului de reformă administrativă a României, denumită „Manifest de Ziua Libertății Secuiești”. „Refuzul dialogului în schimb încurajează apariția extremismului. În spiritul celor prezentate cerem: Ținutul Secuiesc să formeze o regiune administrativă și de sine stătătoare, investită cu competențe specifice. Acest statut de drept public să fie garantat prin lege, legea autonomiei ținutului secuiesc. În vederea adoptării acestei legi, Guvernul să înceapă dialog cu reprezentanții legali a Ținutului Secuiesc, cu Consiliul Național Secuiesc și cu autoritățile locale secuiești. Guvernul României să respecte necondiționat tratatul bilateral încheiat între România și Ungaria, privind înțelegerea, cooperarea, buna vecinătate, cu atenție deosebită asupra articolului 15/9, prin care părțile se angajează să nu schimbe componența națională a zonelor populate de comunități naționale”, se arată în petiție.