ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un etnic maghiar care trăiește în România noastră le transmite un mesaj confraților săi după scandalul de la Kaufland din Odorheiu Secuiesc. 

Acesta le cere maghiarilor, într-un mesaj publicat pe Youtube, să aibă bunul simț să treacă pe la școală pentru a învăța să comunice în limba țării care i-a adoptat.

Maghiarul i se adresează în termeni foarte duri vânzătoarei Ildiko, care nu a dorit să servească un client pentru că i-a vorbit în română. Acesta o numește „o rușine pentru societate și pentru toți ungurii" și o îndeamnă să-și dea urgent demisia și „să pună mâna pe carte".

„Vă mai și mirați de ce sunt românii supărați și nu pot să accepte ungurii. Păi asta e o bază minimă. Măcar limba să o învățați. Și dacă vorbești 2-3 limbi străine nu ești mai prost. Înțelegi, doamnă dragă? Doamnă, pune mâna pe carte și învață limba română! Înțelegi? Ești o rușine pentru societate și pentru toți ungurii", spune el.

„Am văzut o știre despre doamna din Odorheiu Secuiesc care nu a putut să vorbească în românește, că ea știe doar ungurește. Este o rușine mare și este absolut inacceptabil pentru o țară așa mare și frumoasă. Ungurii sunt uniți, sunt deștepți, nu sunt proști și știu să vorbească minim două limbi: limba lor și încă o limbă, care ar trebui să fie româna.

Fiindcă s-a născut în România, trebuia să meargă la școală să învețe un pic de românește.Ce a fost în trecut nu mai contează. Că ai venit tu primul, că e pământul vecinului sau al soacrei, pe cine interesează? Pe nimeni. Doamnă, pune mâna pe carte și învață limba română! Înțelegi? Ești o rușine pentru societate și pentru toți ungurii. Nici nu pot exprima în cuvinte ce durere simt. Mi-e rușine, pe cuvântul meu de onoare. Mi-e rușine de nația mea ungurească. Trăim într-o țară, trebuie să putem comunica între noi.

Să mă duc eu ca român într-un magazin și să trebuiască să învăț ungurește pentru a putea vorbi cu servitoarea? Așa ceva e inacceptabil. Și vrem noi autonomie, vrem noi să fim mai sus și mai șmecheri. Dar noi nici nu putem vorbi. Doamnă dragă, dă-ți demisia cât mai repede și mergi la școala generală să înveți limba. Vă mai și mirați de ce sunt românii supărați și nu pot să accepte ungurii. Păi asta e o bază minimă. Măcar limba să o învățați. Și dacă vorbești 2-3 limbi străine nu ești mai prost. Înțelegi, doamnă dragă? Sper să vadă femeia mesajul!”