Un etnic maghiar care trăiește în România noastră le transmite un mesaj confraților săi după scandalul de la Kaufland din Odorheiu Secuiesc. 

Acesta le cere maghiarilor, într-un mesaj publicat pe Youtube, să aibă bunul simț să treacă pe la școală pentru a învăța să comunice în limba țării care i-a adoptat.

Maghiarul i se adresează în termeni foarte duri vânzătoarei Ildiko, care nu a dorit să servească un client pentru că i-a vorbit în română. Acesta o numește „o rușine pentru societate și pentru toți ungurii" și o îndeamnă să-și dea urgent demisia și „să pună mâna pe carte".

„Vă mai și mirați de ce sunt românii supărați și nu pot să accepte ungurii. Păi asta e o bază minimă. Măcar limba să o învățați. Și dacă vorbești 2-3 limbi străine nu ești mai prost. Înțelegi, doamnă dragă? Doamnă, pune mâna pe carte și învață limba română! Înțelegi? Ești o rușine pentru societate și pentru toți ungurii", spune el.

„Am văzut o știre despre doamna din Odorheiu Secuiesc care nu a putut să vorbească în românește, că ea știe doar ungurește. Este o rușine mare și este absolut inacceptabil pentru o țară așa mare și frumoasă. Ungurii sunt uniți, sunt deștepți, nu sunt proști și știu să vorbească minim două limbi: limba lor și încă o limbă, care ar trebui să fie româna.

Fiindcă s-a născut în România, trebuia să meargă la școală să învețe un pic de românește.Ce a fost în trecut nu mai contează. Că ai venit tu primul, că e pământul vecinului sau al soacrei, pe cine interesează? Pe nimeni. Doamnă, pune mâna pe carte și învață limba română! Înțelegi? Ești o rușine pentru societate și pentru toți ungurii. Nici nu pot exprima în cuvinte ce durere simt. Mi-e rușine, pe cuvântul meu de onoare. Mi-e rușine de nația mea ungurească. Trăim într-o țară, trebuie să putem comunica între noi.

Să mă duc eu ca român într-un magazin și să trebuiască să învăț ungurește pentru a putea vorbi cu servitoarea? Așa ceva e inacceptabil. Și vrem noi autonomie, vrem noi să fim mai sus și mai șmecheri. Dar noi nici nu putem vorbi. Doamnă dragă, dă-ți demisia cât mai repede și mergi la școala generală să înveți limba. Vă mai și mirați de ce sunt românii supărați și nu pot să accepte ungurii. Păi asta e o bază minimă. Măcar limba să o învățați. Și dacă vorbești 2-3 limbi străine nu ești mai prost. Înțelegi, doamnă dragă? Sper să vadă femeia mesajul!”