ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nerealizarea unor lucrări din centrul istoric al Timișoarei până la 31 decembrie 2015 costă primăria aproape patru milioane de euro, sumă care trebuie plătită de la bugetul local. Banii reprezintă sumele contractate din fonduri europene de către edilii timișoreni, care nu au putut fi consumate până la finalul anului trecut, așa cum prevede legislația în domeniu.

Este vorba despre nefinalizarea la timp a șantierelor deschise în urmă cu patru ani în piețele centrale ale Timișoarei. Din acest motiv, orașul a pierdut cele patru milioane de euro din totalul banilor proveniți de la Uniunea Europeană pentru lucrările la centrul istoric, iar locuitorii Timișoarei vor achita, din taxele și impozitele pe anul în curs, suma necesară pentru finalizarea lucrărilor.

Viceprimarul Dan Diaconu a recunoscut situația, încercând să diminueze din vina primăriei conduse de superiorul său, Nicolae Robu. ” Am reușit în final să reducem cât mai mult din pierderile de bani europeni, mai ales că au fost destule probleme cu firma care a acontat prin licitație lucrările respective. Iar, dacă ne raportăm la situația din celelalte mari orașe ale României, Timișoara a cheltuit cei mai mulți bani din fondurile europene, pe vechiul exercițiu financiar 2007— 2014″, susține Dan Diaconu, potrivit www.banatulazi.ro.

Lucrările de reabilitare din zona Cetate a Timișoarei nu au fost lipsite de controverse. Cap de afiș al laudelor primarului Robu, acestea au atras numeroase critici în ultimii doi ani pentru întârzieri dar și pentru maniera în care au fost executate. Numeroși sunt cei nemulțumiți de cărămizile cu care a fost pavată Piața Libertății, spre exemplu, aceștia rebotezând-o cinic "Piața Roșie ".

Timișorenii au mai criticat maniera în care mai degrabă nu au fost puse în valoare unele descoperiri arheologice făcute în timpul lucrărilor sau slaba calitate a materialelor și execuției în cazul unora dintre ele. De pomină rămâne și alegerea făcută pentru iluminatul public din unele spații, stâlpii și corpurile de iluminat de pe acestea amintind mai degrabă de un triaj al căilor ferate decât de zone de mare valoare arhitectonică.


Lucrările de reabilitare din zona centrală a Timișoarei au vizat zece străzi și mai multe piațete. Potrivit proiectului inițial, contribuția eligibilă a Uniunii Europene la finanțarea lucrărilor era de 42.013.145,55 lei, adică 80,35 la sută, cea de la bugetul de stat de 9.228.774,35 lei, adică 17,65 la sută, iar cea a Primăriei Timișoara de 1.936.120,60 lei, TVA-ul eligibil ridicându-se la 12.410.137,20 lei.