ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ruinată de un incendiu cumplit în primăvara lui 2015, biserica de lemn din Povergina, ridicată în 1782 și purtătoare  a hramului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ar putea fi reconstruită într-un loc cu totul neconvențional. Incendiul din Postul Paștelui distrusese lăcașul de cult, care face parte din patrimoniul național, în proporție de 80%. Până acum, s-a crezut că șansele de reconstruire sunt minime. Însă Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, crede altceva: „Încă nu este nimic sigur. Urmează să discutăm cu autoritățile locale și credincioșii din acea zonă. Am vrea să restaurăm acea biserică și apoi s-o aducem la Timișoara. Cei de la Iulius Mall vor să aducă o biserică de lemn în noul ansamblu Openville. Noi ne-am gândit să le propunem această bisericuță. Într-un oraș martir ca Timișoara ar putea fi salvată o biserică martirizată”, spune IPS Ioan Selejan, potrivit www.debanat.ro.

Openville, ansamblul-extensie al Iulius Mall, a cărui construcție a început deja la Timișoara, ar urma să fie amenajat până în 2017 printr-o investiție de 220 de milioane de euro. Openville va avea o suprafață totală construită de 594.000 de metri pătrați , încadrând deja existentul mall. Cea mai mare pondere o va avea componenta office, care va include șapte imobile cu o suprafață de peste 131.000 de metri pătrați, printre care și cea mai înaltă clădire din România, de 155 metri și 27 de etaje.

Biserica din Povergina, sat timișean aflat la 10 kilometri de Făget, era una dintre moștenirile de mare valoare ale credincioșilor ortodocși bănățeni. Incendiul care a mistuit-o a pornit după ce niște localnici au aprins o miriște din imediata apropiere, pentru igenizare. În Timiș se află unele dintre cele mai prețioase biserici de lemn din România. Din cele 16 biserici de lemn istorice din zona Făgetului, șapte au fost incluse, în anii trecuți, într-un program de restaurare și conservare inițiat de Ministerul Culturii și Cultelor. Este vorba despre cele din Poieni, Zolt, Bulza, Groși, Bătești, Margina și Dubești.