Pe teritoriul României sunt nenumărate vestigii ale istoriei naționale, dintre care doar o mică parte sunt scoase la suprafață.

Din păcate, deși acestea din urmă sunt puține, ele sunt victima nepăsării comunităților locale și a incompetenței autorităților.

Unul dintre aceste exemple este situl arheologic de la Bumbești-Jiu, mai precis Castrul Roman de la intrarea în localitate.

Construite în secolul II, între cele două războaie daco-romane, castrul și așezarea civilă aferentă zac îngropate de mizerie și dezinteres.

Pe drumul ce leagă Târgu Jiul de Petroșani este foarte ușor de găsit situl în discuție, deoarece călătorul este întâmpinat de o inscripție uriașă pe care scrie „Castrul Roman”. Din nefericire, nu este un indicator către un muzeu sau vreun spațiu care să pună în valoare situl arheologic, ci este numele unei cârciumi care tronează și blochează acest vestigiu. Conform unei investigații realizate acum 10 ani, acest bar ar funcționa chiar în interiorul sitului arheologic, lucru ilegal și atunci și acum. 
 


Odată opriți la restaurant, o uliță pietruită și un semn micuț sunt singurele indicii că ne-am afla în apropierea unui monument istoric de clasa A. (FOTO)
 
 
 
 
Pe lângă câinii de rigoare, peisajul este dezolant pentru cei care se aventurează să ajungă în dreptul construcției realizate de strămoșii noștri acum peste 1900 de ani. De-a Ulița pietruită nu se termină la castru, așa cum am putea crede, ci la porțile de intrare din curtea cârciumii menționate mai sus. Pentru a ajunge la castru, trebuie mers printre gunoaie și bălegar.
 

„Intrarea” este păzită, din dreapta și din stânga, de niște gunoaie și resturi menajere, inclusiv materiale de construcții, depozitate chiar de zidurile castrului.
 
 
 
 
Intrarea în castru este presărată cu gunoaie, aruncate cu generozitate pe jos de către cei care le-au folosit. Odată intrat peisajul este același, cu unele variații: pe parcurs, pe lângă nelipsitul bălegar, putem găsi și lenjerie intimă, spray-uri sau alte materiale.
 

În interiorul castrului există chiar și o groapă, unde se aruncă - ce altceva? - gunoaie și deșeuri.
 

Locul pare părăsit de către autorități, vegetația și pământul acoperind o parte dintre zidurile care au mai rămas, unele fiind invizibile. O altă parte a castrului este obturată de anexele din jurul cârciumii mai sus menționate.
 
 
 
 
 
Conform presei locale, autoritățile locale au promis încă din 2005 că vor restaura castrul, transformându-l într-o atracție turistică la standarde civilizate. Din păcate, proiectul a rămas la stadiul de vorbe goale. Primarul în funcție, liberalul Constantin Bobaru, se află la al treilea mandat.
 
În 2015, situl a fost victima hoților de comori care au distrus, și mai mult, locația.

Un alt castru roman, din apropiere, cel de la Vârtop, a fost aproape distrus de către construcția liniei de căi ferate Petroșani - Târgu Jiu, o anchetă locală arătând cum camioane grele parchează pe situl arheologic vechi de aproape 2.000 de ani. Great taste, cum ar zice mesajul de la intrarea în cârciumă...
 

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews