ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O comună din judeţul Vaslui a arătat că este preocupată de păstrarea valorilor din trecut şi de ceea ce lasă în urmă pentru noile generaţii. Este vorba de comuna vasluiană Soleşti care ,luni, 26 octombrie, a inaugurat un muzeu etnografic în localitatea Satu Nou. Acesta a fost amenajat in vechiul local al scolii.

„Aveam în plan de mai mulţi ani înfiinţarea unui astfel de muzeu. Am identificat spaţiul potrivit şi am înfiinţat acest muzeu, o fărâmă de istorie şi de artă tradiţională. În sălile muzeului am reconstituit camera de locuit, bucătăria aşa cum ne-o amintim din casa bunicilor, cu cuptor, cu sobă, cu spaţiul de după sobă,unde dormeau cei mici. Totodată, am amenajat o expoziţie permanentă cu lucrări ale copiilor, de la Tabăra de Meşteşuguri Populare, eveniment pe care îl organizam în fiecare an. Am realizat o selecţie a celor mai bune lucrări, reprezentative pentru cultura noastră tradiţională, a declarat primarul comunei Soleşti, Mona Bujor, pentru Bună Ziua Vaslui.

Amenajarea muzeului s-a făcut cu fonduri proprii de la bugetul local, iar ca forţă de muncă au fost folosiţi asistaţii sociali din comună. De asemenea, a fost primit un sprijin financiar consistent din partea membrilor Ansamblului Soleştenii, iar exponatele au fost primite ca donaţie de la cetăţeni din Soleşti şi Satu Nou.

„Realizarea acestui muzeu a fost o mare dorinţă a mea şi a locuitorilor din această comună. Am avut şansa să găsim la oameni mai în vârstă din comună obiecte vechi, obiecte de valoare, pe care ne-am gândit să le adunăm la un loc, pentru a le arăta celor din tânăra generaţie cum lucrau bătrânii noştri, cum găteau, cum desfăşurau activităţile casnice”, a declarat directorul Căminului Cultural Soleşti, Costel Adam.

La inaugurarea muzeului au participat pe lângă autorităţile locale şi cetăţeni din comuna Soleşti, subprefectul judeţului, Mircea Gologan, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu şi vicepresedintele instituţiei, Corneliu Bichinet. Aceştia au apreciat iniţiativa primăriei din Soleşti şi au spus că astfel de instituţii ar trebui să existe în toate comunele judeţului.