O navă construită de români la Galați va ajunge tocmai în Antarctica. Este un adevărat laborator științific plutitor, care va putea sparge ghețuri groase de un metru și jumătate. Nava va fi folosită de guvernul australian și trebuie să fie gata la sfârșitul anului viitor, informează stiritvr.ro.

Nuyina este numele spărgătorului de gheață construit la Galați care se va lupta cu banchizele din Antarctica. Guvernul australian va folosi nava pentru aprovizionarea a patru stații de cercetare. Va fi utilă și în misiuni de salvare. Iar senzorii subacvatici din dotare vor permite cartografierea fundului mării și monitorizarea faunei.

Va fi nevoie de 500 de kilometri de cabluri, mii de tone de tablă și peste 1000 de oameni la realizarea platformei. Ca să fie gata la timp, se lucrează în 3 schimburi.

Nava este construită dintr-o tablă specială, care să reziste la temperaturi extrem de scăzute. Așa că a fost nevoie de expertiza celor de la Combinatul Siderurgic din Galați.

În schimb, pentru modernizarea lui Perseus, singurul spărgator de gheață fluvial al României, nu se înghesuie nimeni. La prima licitație organizată de Administrația Fluvială a Dunării de Jos în octombrie, a fost un eșec, deși statul era dispus să dea 8 milioane și jumătate de euro pentru lucrări.

O nouă rundă va avea loc în februarie. Autoritățile fluviale vor să cumpere cu bani europeni 4 spărgătoare, două maritime și două fluviale, în valoare de 30 de milioane de euro.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews