Asociația „Inimioare fericite” din județul Sălaj își cere scuze familiilor și copiilor implicați în evenimentul organizat de aceasta la sfârșitul săptămânii, când, în timpul unei ședințe de informare, cei care făceau gălăgie au fost puși disciplinar la efort fizic constând în mătănii, gestul fiind considerat „inadecvat și inoportun”, potrivit Mediafax

„Asociația „Inimioare fericite”, prin persoana doamnei Mihaela Tiba, își exprimă regretul cu privire la incidentul petrecut în data de 29.08.2019 în cadrul unui eveniment organizat de către asociație, în urma căruia un material video postat pe pagina de socializare a organizației, a devenit viral pe internet și a creat ecouri negative în presa locală și națională.

În calitate de membru fondator al Asociației „Inimioare fericite”, doamna Mihaela Tiba își cere scuze în mod public de la toate familiile implicate și de la toți copiii participanți la eveniment, considerând gestul făcut ca fiind inadecvat și inoportun, raportat la natura activității și la istoricul asociației, de la înființare și până în prezent.

Sperăm că activitatea de până acum a Asociației „Inimioare fericite” reprezintă o garanție suficientă în ceea ce privește reputația acestei organizații, iar incidentul din 29.08.2019 va deveni o lecție pentru viitor”, se arată într-un comunicat publicat luni pe pagina de social media a asociației.

Materialul video a fost surprins pe ascuns și prezintă, blurat (în ceață), aproximativ 12 copii care fac mătănii într-o curte, fiind asistați de doi voluntari care fac același lucru și de o însoțitoare de grup care ține un discurs informativ, cu un ton degajat și glumeț, în care le anunță copiilor programul de duminică și le prezintă câteva reguli de conduită.
 
Contrar informațiilor vehiculate de presă, în filmare se poate vedea că nimeni nu „sărută asfaltul”, mătăniile constând dintr-o închinăciune, urmată de aplecarea corpului până la pământ și ridicarea în poziția de drepți. Nu pare a fi un exercițiu fizic epuizant sau degradant, având în vedere că este dat celor care debordau de energie și tulburau liniștea, unii primind 5, 10 sau 20 de mătănii, potrivit vârstei și condiției fiecăruia.
 
Recomandarea ca cine nu va putea sta locului două ore la slujbă să-și pună scutece este o glumă scoasă dintr-o enumerare de soluții: de fapt, îndrumătoarea le explică celor mici că pot sta acasă și că li se pune la dispoziție o sală de lectură, dacă aleg să nu respecte regulile grupului. 

„Cei care credeți că nu vă puteți abține două ore de la toaletă, de la una, de la alta, sau rămâneți acasă, sau puneți Pampers, sau găsiți alte soluții. De acum încolo, vă cer conduită, comportament corespunzător. Aveți grijă că duminică e ziua Festivalului și Festivalul Inimioarelor Fericite are primul moment - participare la Sfânta Liturghie de la Bobota (...) Și acolo la Sfânta Liturghie de la Bobota va fi mult mai lejer decât astăzi, pentru că nu e în Biserică, se slujește la altarul de vară, e mai mare relaxare, sunt băncile de la liziera pădurii, pentru copii e mai mult decât perfect. Acolo se stă pe bancă, se stă în picioare în momentele când se stă în picioare și nu se merge la toaletă în pădure, nu se umblă după apă. Tot așa, înainte veți primi de toate, veți fi pregătiți. De acuma vă spun, să n-avem surprize, pentru că duminică nu va bate nimeni mătănii: duminică vom avea o cameră pregătită la baza asociației unde cine nu știe să se încadreze în grup va putea să stea să citească o carte liniștit, avem tot felul de cărți potrivite de educație și de dezvoltare personală, ieșiți de acolo speakeri motivaționali”, a glumit însoțitoarea grupului în filmarea surprinsă joi în cadrul taberei asociației „Inimioare Fericite” din județul Sălaj. 

Potrivit publicației Graiul Sălajului, „e vorba de o tabără coordonată pe rând de către tinerii ortodocși de la ATCOR-Mitropolia Cluj, cercetașii francezi și Diviza VOLO a Asociației Inimioare Fericite, copiii au participat la tot felul de activități și excursii pe la obiective turistice din județul Sălaj (la meșterul Csibi Csaba, olar din Borla, la Castrul Roman de la Porolissum, la Grădina Botanică din Jibou, la un meșter împletitor de coșuri de nuiele din Var, Petru Teglas, etc etc, cosi via). Nu mai spunem că totul se desfășoară la mănăstirea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din localitatea Bobota”.
 
Protoiereul Gheorghe Colțea afirma în urmă cu un an într-o emisiune de răspunsuri la întrebările spectatorilor Trinitas TV că „în general, metaniile se însoțesc și cu Sfânta Cruce și cu rugăciune. Sunt un semn de smerenie și de supunere și de ascultare și de dragoste față de Dumnezeu. Până la urmă, sunt un semn sau un simbol de jertfă, pentru că ele presupun o anumită osteneală duhovnicească”.

Potrivit Ziarului Lumina, „metanoia” este corespondentul din limba greacă al noțiunii de „pocăință”, presupunând schimbarea stării lăuntrice a omului, „o schimbare de sentiment, de minte, regret, căință”.
 
Metaniile, numite, popular, „mătănii”, sunt gesturi de închinare ce exprimă, în trup și suflet, starea omului de „metanoia”, adică de pocăință și voință de îndreptare. Când face o metanie, credinciosul se închină, îngenunchează, apropie fruntea de pământ, revine în genunchi și, apoi, în picioare. Gestul fizic este însoțit de o rugăciune. Mai mult, anumite canoane, individuale sau comunitare, precum Rugăciunile dimineții, includ câteva metanii la momentul rostirii anumitor laude sau cereri. 

  


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews