ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața construcțiilor navale, a adus 40 de sudori și lăcătuși din Polonia pentru a lucra două-trei luni în șantier, până reușește să aducă forța de muncă din Vietnam.

„Birocrația este foarte mare, procesul de aducere forță de muncă din Vietnam este greoi. Am adus până acum doar 20 de muncitori din Vietnam (dintr-un total de 300 de sudori și lăcătuști puși pe listă - n. red.)", a spus pentru ZF Tudore Țopa, șeful șantierului naval Vard Tulcea. 

În companie lucrează 2.850 de angajați, dar pentru a onora comenzile șantierul are nevoie de 3.500 de angajați proprii, potrivit lui.

Șantierul naval Vard Tulcea este cel mai mare angajator din Tulcea, județ în care rata șomajului era de 5,3% anul trecut, adică figurau la Statistică 4.400 de șomeri. 

„Am semnat recent pentru școlarizarea elevilor pentru meseriile de lăcătuș și sudor, pentru două clase, fiecare cu 28 de elevi. Îi angajăm direct în șantier", a spus el. 

Șantierul naval a semnat un acord cu Colegiul Anghel Saligny și cu Primăria Tulcea pentru pregătirea elevilor în vederea asigurării forței de muncă. Afacerile șantierului s-au ridicat la 335 de milioane de lei anul trecut, față de 808 milioane de lei cu un an în urmă, dar Vard Tulcea a trecut pe profit net de 4,2 milioane de lei în 2016 față de pierderi de 23 de milioane de lei în anul anterior.