Există români pentru care Ziua Națională are o dublă semnificație. O fostă profesoară de limba română din Harghita retrăiește azi momentele povestite de bunicii săi care au participat la marele eveniment istoric de la 1 Decembrie.

În semn de respect, ea poartă de Ziua României una dintre cele mai prețioase ii din colecția personală. 

Doinița Ana Dobrean are 65 de ani și a fost profesoară de limba română. Când s-a pensionat și-a făcut timp pentru pasiunea de o viață. A strâns sute de cusături românești de la sătenii din comuna harghiteană Subcetate. Cea mai valoroasă ie din colecția sa este cea purtată de bunica ei pe 1 Decembrie 1938.

Fosta profesoară a scris un raft întreg de cărți despre comorile din satul în care s-a născut. Alături de monografia comunei Subcetate, a inventariat sute de modele de cusături românești de pe valea Mureșului Superior, potrivit tvr.ro. Toate, dintr-un profund respect pentru trecutul neamului său.

Doinița Dobrean își dorește ca întreaga ei colecție de ii și cusături populare românești să intre în patrimoniul Muzeului Țăranului Român, drept mărturie a existenței românilor din județul Harghita. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews