ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dan Rău, șeful Seful Institutului Seismologic din Timisoara, a inventat un dispozitiv despre care spune că, în cazul unui cutremur puternic, poate salva zeci de mii de vieți. Dispozitivul este un robinet care, în cazul unui cutremur, închide gazul, evitând astfel scurgerea gazelor și producerea unor explozii.

Inginerul timișorean a gândit un robinet care să fie montat pe branșamentele de gaz de la intrarea în blocuri sau alte clădiri, astfel încât, la un cutremur de o anumită intensitate, gazul să se închidă automat. 

Inginerul a explicat cum funcționează aparatul, care este acționat automat în caz de cutremur cu ajutorul unui pendul. 

„Când robinetul este deschis la maximum pică o siguranță, care este în legătură cu o pârghie, iar în interioul unui arc elicoodal este un pendul seismic. Acest pendul este astfel calculat încât perioada de rezonanță să corespundă cu frecvența maximă. Dacă vine un cutremur slab, acest pendul oscilează mai puțin. În cazul unui cutremur mai puternic atunci partea de jos a pendulului activează pârghia și toată energia este utilizată la închiderea robinetului”, a explicat Dan Rău pentru Adevărul.

Inginerul a explicat de ce dispozitivul inventat de el este o soluție mai bună decât o posibilă întrerupere a distribuției de gaz la nivel național cu 15 sau 20 de secunde înainte de producerea unui cutremur. 

Dan Rău a arătat că oprirea gazului la nivel național nu poate fi făcută în câteva zeci de secunde, pentru a fi eficientă o astfel de operație fiind nevoie de aducerea presiunii din rețea la zero. 

„Rețeaua națională de distribuție nu e aragaz, să învârți butonul. Dacă oprirea gazului este o problemă, repunerea sub presiune este o problemă mult mai mare, pentru că trebuie să mergi în fiecare apartament. În al doilea rând depresurizarea impune riscul de a pătrunde aer în rețeaua de distribuție. Însuși magistrala poate deveni o bombă”, a declarat Dan Rău. 

Inventatorul este convins de utilitatea dispozitivului său, care nu ar costa mai mult de 300 de euro dacă ar fi produs în serie, și deși a bătut pe la ușa tuturor instituțiilor și ministerelor care ar putea obliga proprietarii imobilelor să monteze astfel de dispozitive, nu a primit niciun răspuns.

„Eu l-am brevetat mi-am făcut datoria față de patrie. Am plătit taxele aferente de atâția ani, dar la noi până nu se întâmplă ceva nu ia nimeni nicio măsură. Apoi să vedeți câte comisii de specialiști. Va veni și ziua aceea când se va produce cutremurul. Să vedeți câți specialiști. O să le zic doar atât: Unde ați fost oameni buni când vorbeam ca Moise în deșert și mă chinuiam ca Isus pe cruce”, a declarat Dan Rău.

„Eu pun următoarea întrebare. Investești 300 de mii de euro să o reabilitezi o clădire din punct de vedere seismic și constanți că a rezistat din punct de vedere seismic, dar a fost distrusă de incendii sau explozii produse după. Ce faci atunci?”, a mai declarat Dan Rău.