ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fiţi atenţi când vreţi să cumpăraţi o maşină la mâna a doua! Inspectorii de la protecţia consumatorilor Braşov au primit zece sesizări de la cei care s-au lăsat păcăliţi şi au pierdut bani. 

Dacă găsiţi autoturismul pe portaluri de vânzări-cumpărări cu un preţ suspect de mic, iar vânzătorul spune că nu este în ţară şi cere o garanţie, sunt semne că aţi putea fi înşelat. Un bărbat care a rămas fără 1.000 de euro a acceptat să povestească ce a păţit.

„O maşină în valoare de 2.000-2.500 de euro, la un preţ mult mai avantajos, era mai ieftină cu vreo 400-500 de euro şi arăta foarte bine în poze. Contactul nu este decât pentru mail”, povestește bărbatul păgubit.

Atras de ofertă, bărbatul nu s-a mai gândit la preţul suspect de mic şi la misterul din jurul proprietarului. I-a scris acestuia şi a aflat că cel care vinde maşina este plecat din ţară şi nu vrea să revină decât dacă îi demonstrează că are măcar jumătate din suma cerută. Proprietarul l-a învăţat să îşi trimită singur bani, printr-o firmă de transfer electronic.

„Eu mi-am trimis mie, de pe numele meu pe numele meu. De două ori am întrebat-o pe fata de la ghişeu cine poate sa ridice aceşti bani. Mi-a spus că nimeni nu poate, decât eu în persoană, cu buletinul meu”, povestește bărbatul, potrivit digi24.ro.

El a făcut apoi un şir de greşeli. A trimis pe adresa de e-mail a proprietarului copie după chitanţa care demonstra că transferase 1.100 de euro şi a lăsat banii în cont. S-a îngrijorat abia după o săptămână, când nu a mai primit nici un răspuns. S-a dus să îşi recupereze banii şi a înţeles că a fost păcălit.

„Mi-au spus foarte senini ca "banii au fost ridicaţi de dumneavoastră"”, povestește păgubitul.

S-a dus imediat la Poliţie să facă reclamaţie, dar a aflat că ofiţerii nu îl pot ajuta. Singur a oferit unui necunoscut codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate. Exact datele de care un escroc are nevoie.

„Probabil că se folosesc inclusiv documente de identitate false, din informaţiile de până în momentul de faţă. Este o metodă nouă şi ingenioasă”, spune Sorin Susanu, comisar șef la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Brașov.

Autorităţile spun că este foarte greu ca asemenea escroci să fie prinşi. Firmele de transfer de bani nu pot decât să pună la dispoziţia anchetatorilor înregistrările camerelor de supraveghere.