ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Festivalul Național de obiceiuri agrare„Tânjaua de pe Mara" va fi organizat anul acesta în satul Hoteni, fiind sărbătorit primul gospodar al satului care a ieșit cu plugul la arat în această primăvară, a informat, vineri, pe Facebook, Consiliul Județean Maramureș, anunță Agerpres.

Potrivit comunicatului de presă, sărbătoarea agrară a începutului de primavară care se desfășoară anual în a doua duminica a lunii mai este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Maramureș.

„Tânjaua este un obicei agrar străvechi ce îl are în centrul atenției pe cel dintâi gospodar ieșit la arat. Sărbătoritul este petrecut cu un alai de feciori care poartă 'tânjele' împodobite. Localnicii și turiștii prezenți la această sărbătoare sunt încântați de costumele tradiționale specifice zonei, de horile cântate de feciori și dansurile tinerilor participanți la sărbătoarea Tânjelei" se precizează în comunicat.

Ritualul agrar se va desfășura, duminică, 12 mai, cu începere de la ora 10, de la casa sărbătoritului - Hotea Vasile din Hoteni, iar programul festivalului, la scena amplasată în aer liber, pe Valea Dărasca, va debuta la 12:30.