Festivalul Național de obiceiuri agrare„Tânjaua de pe Mara" va fi organizat anul acesta în satul Hoteni, fiind sărbătorit primul gospodar al satului care a ieșit cu plugul la arat în această primăvară, a informat, vineri, pe Facebook, Consiliul Județean Maramureș, anunță Agerpres.

Potrivit comunicatului de presă, sărbătoarea agrară a începutului de primavară care se desfășoară anual în a doua duminica a lunii mai este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Maramureș.

„Tânjaua este un obicei agrar străvechi ce îl are în centrul atenției pe cel dintâi gospodar ieșit la arat. Sărbătoritul este petrecut cu un alai de feciori care poartă 'tânjele' împodobite. Localnicii și turiștii prezenți la această sărbătoare sunt încântați de costumele tradiționale specifice zonei, de horile cântate de feciori și dansurile tinerilor participanți la sărbătoarea Tânjelei" se precizează în comunicat.

Ritualul agrar se va desfășura, duminică, 12 mai, cu începere de la ora 10, de la casa sărbătoritului - Hotea Vasile din Hoteni, iar programul festivalului, la scena amplasată în aer liber, pe Valea Dărasca, va debuta la 12:30.
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews