ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația „Pro civilizație, fără maidanezi” se arată îngrijorată de intențiile Uniunii Salvați România (USR) de a soluționa problema câinilor fără stăpân prin mutarea acestora în curtea școlii, a bisericii sau a blocului, se arată într-un comunicat primit pe adresa redacției.

„Ne-am gândit la toate soluțiile posibile, inclusiv la minipadocuri în școli, curtea bisericilor, etc, plus blocuri. Singura problemă e că nu îi putem obliga sau chiar dacă am face-o știm că răutatea umană uneori ia forme aberante și pentru un lătrat la lună plină, riscăm ca a doua zi să găsim câinele otrăvit”, au scris reprezentanții USR Sector 1 pe facebook.

Într-un interviu postat pe pagina de facebook a partidului, Nicușor Dan a afirmat că USR nu susține prezența câinilor pe stradă, dar nu este de acord nici cu omorârea acestor animale. Nicușor Dan susține că soluția este ca bucureștenii să adopte cei 3.000-4.000 de maidanezi aflați acum pe străzile Capitalei.

Asociația Pro Civilizație, fără maidanezi, se întreabă dacă Nicușor Dan „Știe că majoritatea care au 'adoptat' maidanezi i-au reabandonat, județele limitrofe Ilfov, Giurgiu și Călărași fiind pline de câini cu crotalii (adoptați de la ASPA)?”.

ONG-ul critică o altă soluție a USR, aceea de a construi adăposturi pentru maidanezi, aceștia susținând că „în adăposturi se cheltuiesc 300 de lei pe lună pentru întreținerea unui câine,(raportări oficiale ASPA), în condițiile în care un câine poate trăi și până la 18-20 de ani".

„Arătăm că e inadmisibil să trăim cu padocurile de maidanezi în imediata apropiere a locuințelor noastre, să fim nevoiți să suportăm duhoare, poluare biologică și vacarm. Cum, în lătrături interminabile, să ne putem odihni în propriile case, cum să putem asculta o slujbă și cum să se poată țină ore în atare condiții?

Ca societate civilă, cerem viitorilor parlamentari să ne asigure și protejeze drepturile legitime fundamentale garantate de Constituția României, încălcate de prezența câinilor fără stăpân (sterilizați sau nu) pe spațiul public, după cum urmează:
 dreptul la viață - art. 22, alin. 1;
 dreptul la siguranța persoanei - art. 23, alin. 1;
 dreptul copiilor la protecție - art. 49. alin. 1;
 dreptul la asigurarea igienei și a sănătății publice - art. 34, alin. 2;
 dreptul la un mediu sănătos - art. 35, alin. 1 si 2.
Ultimele două drepturi constituționale încălcate se referă la faptul că poluează mediul și pot îmbolnăvi populația: poluarea fonică prin vacarmul de lătrături și urlete și poluarea solului și a vegetație cu dejecții canine (excrementele se usucă, se transformă în praf și se împrăștie în aer, se depun duse de vânt absolut peste tot, putând contamina atât prin atingere, cât și prin inhalare). Copiii noștri, pe lângă faptul că pot deveni victime ale atacurilor câinilor fără stăpân, se pot îmbolnăvi când ies la joacă în locurile frecventate de aceștia de leptospiroză, hidatidoză, toxocara canis, alergii sau boli virale sau infecțioase din cele mai grave, unele letale”, se încheie comunicatul USR.
 
În luna mai, șase copii din Brănești au fost mușcați de câini, după ce au fost atacați de maidanezii aflați în curtea școlii din localitate.