ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Sabin Gherman, cunoscut pentru manifestul său „M-am săturat de România”, precum și pentru viziunile sale secesioniste, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității „Constantin Brâncuși”, din Târgu Jiu.

Viceprimarul din oraș, Adrian Tudor-Drăghici, a protestat public față de această decizie a Senatului Universității, considerând-o o palmă pe fața eroilor români, mai ales în Anul Centenarului.
 
Iată mesajul viceprimarului: 

„Apel către membrii Senatului Universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu!

Am primit invitația de a participa la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnilor Ion Bulei și Sabin Gherman.

Am lăudat întotdeauna inițiativele UCB în acest sens însă acum fac apel la un moment de reflecție din partea membrilor Senatului în ceea ce privește persoana d-lui Sabin Gherman.

'Conform teoriilor ghermaniste, oltenii, moldovenii, dobrogenii și bucureștenii (numiți zeflemitor „mitici”) sunt niște români inferiori celor din Ardeal și Banat, fiindcă nu au avut cinstea să se „civilizeze” sub cizma austro-ungară și nici onoarea să slugărească ungurilor care-i umileau și persecutau pe românii transilvăneni.'

'Ciudat este că acest Sabin Gherman a făcut facultatea taman la Craiova, în capitala Olteniei, ceea ce denotă că ori nu a fost în totalitatea facultăților mintale, conform teoriilor lui despre înapoiații de acolo sau nu a fost suficient de isteț ca să-și facă studiile superioare în Ardealul pe care-l ridică acum ostentativ în slăvi!' (sursa: Justitiarul.ro).
 
În anul Centenarului Marii Uniri consider că, în mod nedrept, eroii neamului primesc o palmă prin înnobilarea unui publicist, cu reale viziuni secesioniste, cu titlul menționat mai sus.

Poate nu este târziu să-l facem să înțeleagă ca nu se poate coborî la nivelul la care niște români, de peste munți, "inferiori domniei sale", vor să-l elogieze. Oricum el „s-a saturat de Romania ".

În mai 1998, Sabin Gherman scria Manifestul "M-am săturat de România": "M-am săturat de România. M-am săturat de Mitică, de șmecheria și țigăneala pe care o lasă în urmă acest nume de țară. Între două ghiorăituri și o înjurătură, poporul – boborul, domnilor, vorbește bățos despre Posada, Mihai Viteazul, despre «Trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Tara Românească!». Dacă regret ceva, acum la treizeci de ani, e că m-am născut aici, că fac parte din cei ce au învățat pe la școli că poporul ăsta, boborul, domnilor, a fost într-o erecție continuă în fața istoriei. Care popor? Noi..."(sursa jurnalul.ro)

Mâine nu voi participa la aceasta actiune, îmi este greu să aplaud la un asemnea moment. M-am născut în picioare si prefer sa rămân așa!”
 
Sabin Gherman este cunoscut pentru pozițiile sale pentru o așa zisă „superioritate” ardeleanească față de restul țării. Acesta a militat pentru autonomia fostei regiuni a Transilvaniei.