ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papioanele din lemn realizate de doi tineri din Odorheiu Secuiesc au devenit cunoscute în țară și străinătate, ajungând până în Canada sau Mexic, și sunt purtate atât de oameni obișnuiți, cât și de vedete, care doresc să-și accesorizeze ținutele într-un mod inedit.

Ideea papioanelor din lemn, realizate într-un mic atelier din orașul Cristuru Secuiesc, îi aparține lui Toma Mihai Panaite, un tânăr de 27 de ani, din Odorheiu Secuiesc, care, atunci când a primit de la fratele său un papion banal, din material textil, a început să se gândească cum ar putea să reinventeze acest accesoriu.

Așa că a decis să realizeze papioane din lemn, de diferite forme, cu modele gravate cu laser și accesorizate cu material textil sau chiar cu... alamă. Toma recunoaște că nu el a inventat papionul din lemn, dar ideea a prins foarte repede, fără strategie de marketing sau manual de brand.

"Suntem singurii din România care avem opt forme diferite de papioane și multe versiuni cu modele geometrice gravate cu laser. Proiectul a apărut pur și simplu. Fără strategie de marketing sau manual de brand. El a crescut firesc prin tot ce se aduna în jurul lui, prin toți cei care au rezonat cu el", a declarat, pentru Agerpres, Toma Mihai Panaite. 

Atelierul a început să funcționeze la Cristuru Secuiesc la sfârșitul lunii aprilie 2015, echipa fiind formată din Toma, logodnica sa, Réka, prietenul lor, Zoltan și soția acestuia. Papioanele sunt realizate dintr-un lemn solid și de calitate, cum ar fi nuc, stejar sau fag, iar procesul de creație este unul lung și migălos.

"De la lemnul brut până la papion este un drum lung, dar acest lucru demonstrează cât de adaptabil poate fi acest material. Realizarea acestor accesorii se face alegând fibre estetice de grosime corespunzătoare. Următorul pas constă în decuparea papionului în funcție de modelul dorit. Odată realizată această etapă, se continuă cu șlefuirea prin materiale abrazive până când se ajunge la o suprafață cât mai fină. Forma finală se finisează cu un amestec de uleiuri și ceară, căreia i se atașează materialul textil și celelalte componente", a mai spus Toma Mihai Panaite.

Papioanele create de tinerii harghiteni au devenit rapid cunoscute atât în România, cât și în străinătate, fiind purtate de vedete de la noi, dar ajungând și în țări precum Canada, Marea Britanie, Ungaria chiar și în Mexic.

Pe lângă cele opt forme diferite de papioane și versiunile cu modele geometrice gravate cu laser, în atelierul din Cristuru Secuiesc se mai realizează și alte accesorii din lemn natural, cum ar fi butonii din lemn, batistă de buzunar și cravata sau portcardul din lemn.