ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 21 aprilie,în Mărășești, județul Vrancea, a avut loc cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria". Astfel, peste 11 mii de oameni au plantat 115 mii de puieți de stejari pe 25 hectare. 

Participanții, din Vrancea, din toată România, dar și de peste Prut, au răspuns invitației Consiliului Județean Vrancea și au venit la Mărășești din dorința de a onora memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial  dar și pentru a lăsa generațiilor viitoare un monument viu: Parcul Memoriei Naționale. La eveniment au participat elevi, profesori, studenți, sportivi, militari, jandarmi, pompieri, polițiști, cadre medicale, silvicultori, funcționari, parlamentari, primari, consilieri județeni și locali, dar și simpli oameni care au ținut ca în acest mod să aducă un omagiu înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară, informează Monitorul de Vrancea.

În final, Parcul Memoriei Naționale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața parcului va fi de 75 de hectare.

Printre participanții la campania de plantare s-au numărat Paul Stănescu - Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ioan Deneș - Ministrul Apelor și Pădurilor, Sergiu Nistor - consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Centenar, Mihai Dan Chirică - secretar de stat în cadrul Ministerului Administrației și Internelor și Bogdan Marius Chirițoiu - Președintele Consiliului Concurenței.

Evenimentul fost deschis cu intonarea Imnului Național, după care a fost oficiat serviciul religios. Atmosfera a fost întreținută de Filarmonica „George Enescu" din București, care a susținut un recital în aer liber, dar și de alți artiști, printre care Adrian Daminescu. Artiștii Ruxandra Pitulice și Gheoghe Rizea au cântat chiar la începutul evenimentului, alături de Orchestra Simfonică București. 

„Emoție și mândrie, astăzi, sentimentul a fost de mândrie. Peste 300 de mii de români și-au dat viața pe aceste meleaguri. Bunicul meu obișnuia să mă adoarmă cu povești de pe front, dar de atunci am fost mândră și mi-am dorit să urmez o meserie care să fie legată de acest lucru”, a spus Ruxandra Pitulice. 

În aproximativ patru ore au fost plantați toți cei 115.000 de puieți de stejar, pe o suprafață de 25 de hectare, fiecare stejar urmând să poarte numele unui erou care și-a jertfit viața pentru desăvârșirea Marii Uniri, pe care o sărbătorim în acest an. Pe perioada acțiunii de plantare a avut loc și un miting aviatic deasupra zonei de plantare, miting susținut de piloți ai Școlii de aviație Aurel Vlaicu de la Bobocu, Buzău. 

8000 de oameni au participat la plantarea primei serii de 50 de mii de stejari, în luna noiembrie 2017,în cadrul aceluiași proiect Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc pe 6 august 2017 la Mărășești, iar pe 18 noiembrie, acesta a fost transferat în Parcul Memoriei Naționale. 
 
Pentru mai multe informații legate de eveniment, click AICI.