Reprezentanții asociațiilor de români din Harghita și Covasna au atras atenția în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, că le este tot mai greu să-și păstreze identitatea în zonă și că statul român ar trebui să-și asume în mod ferm rezolvarea problemelor cu care ei se confruntă, potrivit Napoca News.

Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, părintele Sebastian Pârvu a declarat că românilor le este greu să-și păstreze identitatea, deoarece se confruntă cu o lipsă de subfinanțare a instituțiilor lor identitare, iar tinerii părăsesc zona pentru că nu își găsesc locuri de muncă.

„Este greu să fii român pentru că aici, în zonă, nu avem multe oportunități în ceea ce privește obținerea unor locuri de muncă sau întărirea instituțiilor fundamentale. Avem probleme în toate instituțiile identitare ale noastre, fie că discutăm de școală, de biserică sau de ONG-uri, care se confruntă cu lipsa finanțării. Sunt anumite probleme pe care noi nu le putem rezolva prin forțe proprii și este nevoie de intervenția fermă a statului român, care să găsească pârghii prin care să favorizeze așezarea specialiștilor la noi în zonă. Mă refer la tineri care merg să studieze în alte orașe și care nu se mai reîntorc aici", a declarat părintele Sebastian Pârvu.

Și senatorul PMP din Covasna, Gheorghe Baciu a lansat un apel către statul român de a-și asuma în mod concret rezolvarea problemelor privind românii din zonă și de acționa în această direcție.

„Statul român trebuie să-și asume în mod concret prin politica legislativă rezolvarea problemelor românilor din acest areal. Dacă noi, în Harghita, Covasna și parțial Mureș, suntem mai puțini români asta nu înseamnă că trăim tot în România și nu ar trebui să avem exact aceleași drepturi ca și cei de pe Lipscani sau de pe Calea Victoriei, în sensul că eu nu trebuie să fiu îngrădit în țara mea, nici să îmi folosesc limba sau să folosesc prevederea legislativă, alocarea de buget și tot ce este necesar pentru a promova limba română. Cred că este necesar ca toate forțele politice din țara noastră, indiferent că sunt parlamentare sau din afara Parlamentului, și fac un apel în acest sens, să ne unim și să ne formulăm un punct de vedere comun în ceea ce privește rezolvarea problemelor românilor de aici", a spus senatorul Gheorghe Baciu.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews