ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se înmulţesc vocile care cer Ministerului Educaţiei Naţionale să ia măsuri ca şcolile de stat să nu mai promoveze Haloween-ul. După ce anul trecut, 28 de ONG-uri au cerut MEN să respecte Legea Educaţiei şi să nu permită apariţia Halloween-ului în şcoli, iată că în judeţul Suceava un părinte a scris un memoriu ce subliniază aceeaşi idee.

Astfel, la începutul săptămânii trecute, pe adresa Inspectoratului Şcolar Suceava, a sosit un memoriu care cere şefilor învăţământului sucevean să trimită o circulară în şcoli prin care să interzică promovarea şi sărbătorirea Halloweenului, "o serbare a urii, a groazei, a sângelui”, informează Monitorul de Suceava.

"Trebuie să iubim tradiţiile bune ale acestui popor român – familia, iubirea de glie, iubirea de ţară, iubirea de Dumnezeu, iubirea valorilor creştine, obiceiurile şi portul românesc. Din păcate cultura vestică suferă dezechilibre ordinare, împrumutând tot felul de obiceiuri lipsite de cel mai mic bun-simţ”, se arată în memoriul semnat de un părinte sucevean, Ionel Butnariu.

Acesta a mai declarat că apreciază vorbele Danielei Răileanu, inspector pentru învăţământul preşcolar, care, în cadrul unui cerc pedagogic, a propus profesorilor ca, în acest an, să uite de Halloween şi să promoveze valorile şi tradiţiile poporului român, fără ca elevii să fie părtaşi la "sărbătoarea groazei”.

Un memoriu asemănător a mai fost trimis de Ionel Butnariu către Inspectoratul Şcolar Suceava şi în urmă cu un an de zile, reprezentanţii instituţiei transmiţând un răspuns halucinant: prin activităţile educative promovate în mediul educaţional este încurajată libertatea de exprimare, dar și "valorile morale, culturale și umane".

"Calendarul Activităţilor Educative cuprinde acţiuni şi activităţi care marchează diferite evenimente educative din calendarul internaţional, naţional, regional, interjudeţean, judeţean şi local, prin intermediul cărora sunt promovate valori morale, culturale şi umane, conform idealului educaţional care constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individului”, a transmis IŞJ.

Semnatarul memoriului a făcut apel şi la Ministerul Educaţiei, în octombrie 2014, pentru a cere clarificări cu privire la legitimitatea acestei sărbători.

Reprezentanţii ministerului de resort au răspuns adresei, menţionând că ministerul nu a impus şi nici nu a recomandat inspectoratelor şcolare şi implicit unităţilor de învăţământ organizarea unor activităţi dedicate diferitelor sărbători.

"Ministerul nu are nici o prevedere legală prin care să interzică organizarea în şcoli a unor activităţi dedicate diferitelor sărbători sau a unor activităţi legate de sărbătoarea Halloweenului”, a transmis instituţia. 
 
Halloweenul este marcat, de regulă, la finele lunii octombrie. Deşi legea Educaţiei recomandă "păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”, de ani buni Halloweenul sau Sf. Valentin (14 februarie) sunt importate în şcoli cu toată recuzita de rigoare.