ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhia Română arată că toate fondurile și documentele justificative aferente acestora, folosite pentru ctitorirea Catedralei Naționale, au fost verificate de către organele abilitate ale statului, acestea indicând faptul că legea este respectată în totalitate, arată un comunicat postat pe siteul Basilica.ro.

Patriarhia arată că între anii 2009 și 2016, „a solicitat sprijinul financiar pentru șantierul Catedralei Naționale Guvernului României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliului General al Municipiului București, Consiliilor Locale ale Sectoarelor Municipiului București, Consiliilor Județene și Consiliilor Locale ale Primăriilor orașelor capitale de județ din toată țara”, primind un procent de 5-6% din cât a cerut.

 

„Deși a primit un procent de 5-6% din cât a solicitat, Patriarhia Română  a justificat în totalitate sprijinul primit.

Aceste justificări s-au făcut în baza documentațiilor întocmite conform normelor legale, documentații care, după întocmire au fost verificate de organele de control abilitate din cadrul Patriarhiei Române, din unitățile administrative care au acordat sprijinul, iar după verificarea și aprobarea lor de către aceste organe de control, au fost supuse controlului Curții Financiare care nu a semnalat până în prezent nicio neregulă cu privire la aceste justificări.

După verificarea și aprobarea lor de către organele de control abilitate ale instituțiilor care au acordat sprijinul, aceste documentații justificative au fost supuse controlului inspectorilor Curții de Conturi care, după încheierea procedurii de control, nu au semnalat niciodată, până în prezent, vreo neregulă cu privire la justificările înaintate de Patriarhia Română pentru sprijinul primit și folosit la șantierul Catedralei Naționale”, arată Sectorul Monumente și Construcții Bisericești al Administrației Patriarhale.  

Biserica mai arată că termenul de finalizare al Catedralei este 2018, atunci când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire,  pentru că noul edificiu va dedicat Eroilor Neamului. De altfel, Guvernul a inclus Catedrala în programul evenimentelor care vor sărbători centenarul Unirii.

Precizăm că în luna trecută, reprezentanții Uniunii Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan, au condiționat orice sprijin financiar din partea Primăriei Municipiului București pentru Catedrală, de „documentele care au justificat banii alocați până acum edificiului: situația finanțărilor publice, contractele și actele adiționale încheiate de Patriarhie cu firmele implicate, facturile și rapoartele instituțiilor cu atribuții în domeniu” 


Tur virtual al Catedralei Mântuirii Neamului de ZiaristiOnlineTV

Ce nu au spus jurnaliștii despre Catedrala Mântuirii Neamului: lângă Catedrală, Biserica Ortodoxă construiește un SPITAL, ultramodern. Are și secție de URGENȚE