ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul României a adresat marți un mesaj de condoleanțe familiei Mitropolitului Ardealului, îndoliate de moartea mamei acestuia, la vârsta de aproape 90 de ani, dintre care circa 60 de ani de văduvie, petrecuți în muncă și rugăciune, constituind un model luminos al mamei creștine. 

"Îndoliată familie, Hristos a înviat!

Am primit cu tristețe vestea trecerii din această viață a mamei Înaltpreasfinției Voastre, Viorica Streza, fiică a Bisericii noastre, vrednică de cinstire.

Iubită de familia sa și de cei din jur, Doamna Viorica reprezintă pentru cei care au cunoscut-o și au prețuit-o un model luminos al mamei creștine, care și-a dedicat întreaga viață familiei sale, având o credință creștină profundă și statornică.

În acest ceas de întristare, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să odihnească cu drepții sufletul roabei Sale Viorica, în lumina și pacea Împărăției Cerurilor unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit, iar familiei îndoliate și tuturor celor care au cunoscut-o și prețuit-o, să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească.

Veșnica ei pomenire din neam în neam!", a transmis PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat de Mitropolia Ardealului.

Potrivit paginii Mitropoliei Ardealului, Viorica Streza s-a născut la 24 octombrie 1929 în localitatea Sâmbătă de Sus, județul Brașov, în familia bunilor credincioși Filimon și Ileana Dobrea. A crescut în preajma Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, fiind îndrumată constant de marii duhovnici ai acesteia: părinții Arsenie Boca, Serafim Popescu, Veniamin Tohăneanu și Teofil Părăian. În 1946 s-a căsătorit cu tânărul Iulian Streza, bărbat credincios, împreună cu care a avut patru copii: Liviu (întâiul născut), Maria (care a trăit numai 3 luni), Elena și Maria. Tânăra familie Streza și-a crescut copiii în credința, dragostea și frica de Dumnezeu.

În urma unui accident petrecut în 1961, soțul Iulian a murit la vârsta de numai 38 de ani, la Mănăstirea Sâmbăta. Rămasă văduvă, mama Viorica a biruit deznădejdea prin puterea credinței. Pentru întreținerea și școlarizarea celor 3 copii rămași orfani de tată, aceasta a practicat croitoria la domiciliu și s-a angajat ca bucătăreasă și portar la Liceul din Făgăraș.

Într-una din duminici, mama Viorica a avut prilejul să participe la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, fiind impresionată de cântările Corului studenților teologi. Și-a exprimat atunci dorința înaintea lui Dumnezeu ca și fiul ei să ajungă să-L slăvească pe Dumnezeu în imne de o asemenea măreție. Însă Dumnezeu i-a împlinit altfel rugăciunea: Fiul său Liviu a ajuns teolog, preot, profesor de teologie și arhiereu al Bisericii lui Hristos.

Din cauza suferințelor, bătrâna s-a pensionat medical și a fost adusă la Sibiu, în grija fiului cel mare, transferat de la parohia Lisa la Institutul Teologic Universitar. A locuit până în ultima clipă a vieții lângă Catedrala mitropolitană, care i-a devenit cel de-al treilea locaș sfânt, după biserica din satul natal și mănăstirea Sâmbăta. A participat zilnic la Sfânta Liturghie și la celelalte rânduieli liturgice. După o viață de trudă și jertfă, a fost învrednicită pentru o vreme de rugăciune și dăruire totală Mântuitorului Iisus Hristos, venind la viața mănăstirească, în grija permanentă a monahiilor de la Mănăstirea Măgura Jina. 

În vremea neputințelor sale din ultimii doi ani, cauzate de accidentul care a imobilizat-o la pat, s-a bucurat de comuniunea constantă cu Sfintele Taine ale lui Hristos, împlinită de preoții care o vizitau zilnic, după Sfânta Liturghie, pe care suferinda o urmărea la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române. A fost o fidelă ascultătoare a mijloacelor media misionare, pentru existența cărora a ținut să îi mulțumească personal Patriarhului Daniel, care a vizitat-o în locuința sa.

Viorica Streza a iubit din suflet preoția lui Hristos și ierarhia bisericească, însoțindu-l constant pe fiu său, preot și apoi arhiereu, cu rugăciunile, sfaturile și purtarea sa de grijă.

În momentele dinaintea despărțirii de cei dragi, trupul acesteia este vegheat prin rugăciune neîntreruptă la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Miercuri, 15 mai, de la ora 15:00 se va oficia slujba de prohodire, după care sicriul va fi transportat la Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, unde va fi depus în biserica veche a mănăstirii. Joi, 16 mai, după Sfânta Liturghie și slujba de pomenire, la ora 11:00 se va pleca de la mănăstire spre biserica „Adormirea Maicii Domnului” din sat, unde va avea loc slujba de înmormântare.