ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DIICOT și ofițerii de poliție judiciară au desfășurat marți 8 percheziții domiciliare în orașul Vișeu de Sus și în comuna Leordina, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și lipsire de libertate în mod ilegal. Un număr de 8 suspecți, dintre care doi cetățeni germani, soț și soție, au adus în ultimii 5 ani pe raza județului Maramureș adolescenți de naționalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub petextul desfășurării unor activități educative de recuperare și reintegrare socială a acestora, minorii fiind supuși unui regim de lipsire de libertate, de interzicere a comunicării în exterior și de muncă epuizantă, practicându-se asupra lor metode umilitoare, degradante, violențe și amenințări, se arată într-un comunicat emis marți de DIICOT. 

„În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere și chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un așa-zis „arest”, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinței lor, ținerii deliberate a minorilor în ger și în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenții suicidale din cauza acestui regim.

Așa-zisul program social (finanțat de către statul german) fondat și coordonat de către suspectul de naționalitate germană  este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureș”, al cărui furnizor acreditat este o asociație cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureș, din datele deținute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licență de funcționare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021.

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activități recreative, menite să stimuleze dorința de liniște și de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educație multidisciplinară prin intermediul unor specialiști în pedagogie, psihologie și diverse activități lucrative.

În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) și sunt supuși metodelor dure și brutale de așa-zisă re-educare, adoptate de către suspect și persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educație.

Din cercetările efectuate în cauză există date și indicii despre faptul că fondurile bănești asigurate de statul german pentru finanțarea activității acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat și sunt însușite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparență de legalitate.

Menționăm faptul că, o parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredințați spre instituționalizare temporară, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș.

Prin ordonanța din data de 27.08.2019, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism, în temeiul dispozițiilor art. 17 din O.U.G. nr. 78/2016, modificată și completată prin Legea nr. 120/2018 și art. 325 Cod procedură penală, a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureș de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

Prin ordonanță s-a apreciat că,  având în vedere complexitatea cauzei și resursele tehnice logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar, preluarea dosarului de la Biroul Teritorial Maramureș la Structura Centrală D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corectă a situației de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare și utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale părților.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca și Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul de presă emis marți de DIICOT. 

Totodată, în cursul zilei de marți s-a reușit identificarea și preluarea temporară a 4 minori germani de către DGASPC Maramureș.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureș, Adrian Mândru, a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că la solicitarea DIICOT Maramureș au fost instituite de către DGASPC măsuri speciale de protecție în regim de urgență pentru 4 copii germani.

„Este vorba de un program social finanțat de statul german în cadrul căruia minorii au fost aduși la un centru privat din Vișeu de Sus, nu este un centru aflat în subordinea DGASPC Maramureș”, a declarat Adrian Mândru.

Potrivit Mediafax, primarul orașului Vișeu de Sus, Vasile Coman, nu crede că în acest caz ar fi vorba de trafic de persoane.

„Nu cred că statul german încredințează copii unei asociații din Germania să facă trafic de persoane, au avut loc acolo controale din Germania. Este o asociație germană care funcționează de dinainte de 2012, când am venit eu la Primărie. Sunt zeci de copii din Germania, vin psihologi, cadre didactice, au condiții foarte bine, sunt cazați într-un centru amplasat într-o zonă foarte frumoasă, pe Valea Vinului din Vișeu de Sus”, a precizat edilul, adăugând că nu are cunoștință de săvârșirea vreunor ilegalități în cadrul centrului destinat educării unor copii din Germania cu diverse probleme, aduși pentru câțiva ani în România.

„Copiii respectivi stau aici până la 18 ani, apoi pleacă înapoi în Germania. Eu am discutat cu unii dintre ei, au învățat repede limba română, mi-au spus că nu ar mai vrea să plece înapoi în Germania deoarece le place în România”, afirmă primarul din Vișeu de Sus, citat de Mediafax.