ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost cioban din Vrancea a reușit să construiască un muzeu în care a adunat peste 500 de obiecte vechi. 

Costică Beșa s-a născut și a copilărit în munții Vrancei, în satul Bârsești. De mic a fost trimis să păzească oile. La 75 de ani își amintește cu drag de acea vreme.

„Nu a vrut tata, pentru că tata s-a recăsătorit și a avut oi și a spus: nu te dau la școală pentru că eu am nevoie de tine”, spune Costică Beșa.

Deși are doar patru clase, Costică Beșa este un bun cunoscător al portului românesc autentic, dar și un rapsod desăvârșit. A învățat singur să cânte la șapte instrumente muzicale.

În urmă cu cinci ani a reușit să pună pe picioare un mic muzeu pe care l-a numit Rădăcina Vrancei.

„Această ploscă se numeste veselia nunții, bucuria nunții”, arată Costică Beșa.

Cele mai valoroase obiecte din muzeu sunt o carte în limba slavonă, din secolul XIV, precum și o colecție de săbii foarte vechi, descoperite în podul casei bunicilor, din primul Război Mondial, potrivit digi24.ro.

Cei care pășesc pragul muzeului nu plătesc nimic.

Colecția de obiecte etnografice a lui Costică Beșa a fost promovată și într-un ghid de Muzeul Național al Țăranului Român.