Peste 65.000 de vizitatori, români și străini, au trecut pragul „Casei Ceușescu” în 2018, având posibilitatea să descopere 170 de încăperi, decorate cu marmură Ruschița, ca la Casa Albă, sau cu pereții acoperiți cu mătase și lambriuri din mahon, toate aceste atracții incluzând Palatul Primăverii în topul primelor 5 obiectivele turistice din București, potrivit datelor oferite, în exclusivitate pentru ActiveNews, de Expoziția Permanentă  „Casa Ceausescu".

Expoziția Permanentă  „Casa Ceausescu" și-a desc his porțile pentru public în anul 2016, reședința fostului președinte Nicolae Ceușescu reușind să atragă, anual, zeci de mii de vizitatori.

Din datele furnizate în exclusivitate pentru ActiveNews de Expoziția Permanentă  „Casa Ceausescu",d aflăm că imobilul din Primăverii a fost construit la mijlocul anilor ’60, de cea mai mare companie de construcții civile din România - "Trustul Carpați", care era responsabilă pentru construirea tuturor proiectelor majore din acea perioadă.
Imobilul a devenit, începând cu anul 1965, reședința privată a soților Ceaușescu și a copiilor acestora, Valentin, Zoia și Nicu, fiind folosit în acest scop timp de 24 de ani, până în 1989.
 

„Casa Ceaușescu” are o suprafață de aproape 5000 de metri pătrați și peste 170 de încăperi, repartizate atât la  parter și etaj, cât și în subteran (88). 

Reședința se remarcă printr-un decor luxos, susținut de esențe de lemn autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian). Crama, sala de cinema, buncărul, sufrageria, sala de trofee reprezintă doar câteva spații care trezesc interesul vizitatorilor români și străini.

Una dintre cele mai impresionante zone este piscina, care măsoară 70 de metri pătrați și care este completată de un mozaic pentru care s-au folosit aproximativ 1 milion de piese, realizat  în doar doi ani, de artiști români celebri, Florin Pîrvulescu și Olga Porumbaru.

Decorațiunile din palat au beneficiat de  cele mai bune materiale românești sau aduse din import: marmură de Ruschița, (utilizată și  în Biroul Oval al Casei Albe - vulturul ce decorează tavanul biroului), covoare din mătase, porțelanuri de  "Sevres" și  "Delft", Rosenthal și Meissen, cristal de Bohemia și Bacarrat, sticlă de Murano, sculpturi africane din fildeș lucrate manual etc. 

Pereți acoperiți cu mătase și lambriuri sculptate din lemn de mahon cu motive vegetale, mozaic venețian și tapiserii flamande din secolul al 16-lea, mobilier din esențe  rare de lemn, realizat în stiluri precum neo-roccoco, baroc, renascentist și Ludovic al XVI-lea, realizat în fostele atelierele Heliade București completează imaginea unui Palat la răscrucea stilurilor dintre Orient și Occident.

În plus, grădina de iarnă a Palatului este situată la primul etaj al clădirii și adăpostește o varietate de plante tropicale, mediteraneene și exotice.

Totodată, în „Casa Ceaușescu” există  o impresionantă colecție de tablouri semnate de Gheorghe Pătrașcu, Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață etc, precum și de un număr reprezentativ de tapiserii și mozaicuri, realizate manual.

Precizăm că Expoziția Permanentă „Casa Ceaușescu” se poate vizita de marți până duminică, în intervalul 10.00-17.00, la adresa din Bulevardul Primăverii 50.
           

Instantanee din fosta reședință a lui Nicolae Ceaușescu

Vezi galeria Instantanee din fosta reședință a lui Nicolae Ceaușescu


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews