ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Clujeanul Emanuel Boboiu este nevăzător dar acest lucru nu l-a împiedicat să își urmeze visele. Este pasionat de programare dar și de limba latină, motiv pentru care a creat site-ul www.limbalatina.ro, care conţine singurul dicţionar online român-latin. De asemenea, Emanuel a creat programe şi aplicaţii, chiar pentru sistemul de operare Android și este profesor la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.

Emanuel Boboiu locuieşte în Cluj-Napoca, are 32 de ani, este nevăzător şi foarte independent. Predă de opt ani "Tehnologia informaţiei” la Şcoala de Nevăzători dar este şi profesor educator la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. În anul 2006 a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Univerităţii "Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, secţia Română-Latină. S-a calificat în domeniul IT absolvind studiile postuniversitare de Informatică aplicată şi programare, la Universitatea Tehnică.

A văzut aproape normal la vârstă fragedă, cu toate că suferea de miopie, apoi clasele I şi II le-a făcut la Şcoala Specială de Slab – Văzători din Timişoara. La vârsta de cinci ani a avut un accident care, se pare, i-a agravat starea şi treptat, şi-a pierdut vederea. A venit la Cluj-Napoca, la o şcoală specială pentru nevăzători şi a absolvit Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere.

Acum Emanuel lucrează în domeniul IT ocazional, din pasiune şi a început prin a studia singur. A citit mult, fiind autodidact şi s-a perfecţionat. În domeniul tehnologiei a activat în mai multe direcţii: a realizat site-uri web, a efectuat aplicaţii pentru calculator şi pentru telefonul mobil, multe dintre acestea adresându-se nevăzătorilor.

A reuşit să îmbine pasiunea pentru tehnologie şi limba latină; la această disciplină a participat la olimpiade, şi s-a situat pe primul loc pe judeţ, cu toate că a concurat alături de copiii de la unităţile de învăţământ de masă. A creat site-ul www.limbalatina.ro, care are în jur de 2000 de vizitatori unici pe zi. Site-ul conţine elemente de gramatică a limbii latine, noţiuni de morfologie iar principalul atu este dicţionarul latin-român, care conţine 20.000 de cuvinte şi care este singurul dicţionar online de acest gen. Dicţionarul funcţionează şi ca program instalabil pentru sistemul de operare Android, care se găseşte pe GooglePlay.

A creat şi site-ul www.pontes.ro, al organizaţiei cu acelaşi nume, care se adresează nevăzătorilor. Aici clujeanul a implementat o serie de module, administrează forumul şi tot aici se găseşte cea mai mare parte din programele realizate de el. Tot Emanuel a realizat o bază de date pentru o bibliotecă, precum şi programe care să vină în ajutorul nevăzătorilor sau jocuri, care să îi ajute pe nevăzători să îşi petreacă timpul într-un mod plăcut. Aşa este, de pildă, Pontes Backgammon, un joc care a fost foarte cumpărat în Turcia dar a a juns şi în alte locaţii, precum Statele Unite. Un alt joc este "Vrei să fii milionar”, care nu se adresează doar nevăzătorilor, iar lista ar putea continua.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionate şi aşa-numitele "programe unelte”.

"E vorba de aplicaţiile pentru Android, prin care nevăzătoriii pot citi cărţi cu telefonul, cu ajutorul vocii sintetice. Programul ajută la convertirea cărţii într-un format care să fie aplicabil telefonului. Tot pentru telefoane am perfecţionat un sistem prin care se crează hărţi, rute pentru anumite programe de gps, pe care le utilizează nevăzătorii”, a explicat Emanuel Boboiu, pentru Vocea Transilvaniei.

Pe viitor, nu exclude aplicarea pentru un post de programator la o firmă, având în vedere faptul că există nevăzători care lucrează în domeniu.

Cu toate că este complet nevăzător, aceste activităţi nu îi par imposibile. Ba mai mult, Emanuel locuişte singur şi se gospodăreşte singur. Gradul ridicat de independenţă îl dovedeşte de fiecare dată când merge la gară să îşi cumpere bilet de călătorie sau când face curăţenie sau găteşte.

"Pare greu dar dacă îţi dezvolţi abilităţile, totul este posibil. Depinde şi de părinţi, cât de mult îşi lasă copiii să exploreze singuri, contează, zic eu, chiar şi perioada în care stai la internat şi eşti nevoit să te descurci. Apoi, e bine să apelezi la sfaturile celor care sunt deja în această situaţie, asta pentru cei care îşi pierd brusc vederea. Concluzia e că… se poate!”, a mai precizat Emanuel, pentru Vocea Transilvaniei.