ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Frunzele de laur sunt comoara ascunsă de la granița dintre Bihor și Arad. Aici există singura rezervație de lauri din România pe care autoritățile vor să o arate lumii întregi și să o transforme în obiectiv turistic.

O legendă locală spune că pădurea de laur de la marginea comunei Câmpani din Bihor ascunde o comoară. Nimeni nu a găsit-o până acum, dar plantele care cresc aici au intrat în atenția oamenilor de știință încă din 1938.

„Faptul că a rămas acolo se datorează microclimatului care îl avantajează ca specie. Este un sit natural, care este protejat datorită existenței acestei plante. Atât aria, cât și cea tampon sunt în conservare specială. Acolo nu se fac lucrări de nici un fel”, a explicat Adrian Florescu, directorul Direcției Silvice Bihor.

Folosiți în antichitate pentru recompensarea simbolică a împăraților și eroilor, laurii care cresc în Bihor ar putea proveni din grădina contelui Zselinsk, care, în secolul al XIX-lea, a adus pe domeniul său mai multe plante exotice.

Rezervația se deosebește total de vegetația autohtonă care crește în regiune. Aceasta se face ușor remarcată de oricine trece prin zonă, prin culoare, forma și înălțimea relativ mică a arbustului. Autoritățile din Bihor vor să includă rezervația în circuitul turistic.

Rezervația de laur este unică în România, potrivit digi24.ro. Cine vrea să o vadă trebuie să fie pregătit să străbată mai mulți kilometri de drumuri forestiere și să urce pante destul de abrupte.