ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a asistat vineri seara, la Alba Iulia, la ceremonialul Gărzii Cetății Alba Carolina, care a prezentat onorul, fotografiindu-se la final alături de soldații îmbrăcați în uniforme militare habsburgice, specifice primei jumătăți a secolului al XVIII-lea, când Ardealul se afla sub stăpânire maghiară. 

La ceremonia cu iz de epocă, ce a inclus și tragerea a trei salve de tun, au participat și președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și câteva sute de turiști și localnici, potrivit Agerpres.

Manifestarea a avut loc pe esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala Romano-Catolică, marcând deschiderea „Alba Fest”, un fel de „zilele orașului” în variantă festivalieră.

Președintele României, președintele P.N.L., și primarul P.N.L. de Alba Iulia s-au fotografiat alături de membrii Gărzii Cetății Alba Carolina, îmbrăcați în uniforme militare habsburgice. Pentru a evita orice discriminare, cei trei oameni politici i-au salutat și pe componenții Gărzii Apulum - "legionari romani", "daci" și "gladiatori" -, care prezintă în fiecare seară de vineri un spectacol de reconstituire istorică pentru turiști și vizitatori.

Anterior, Klaus Iohannis își lansase cartea „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa” la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Alba-Iulia, în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”, înconjurat de aceeași companie politică. 

Pe drumul dinspre Casa de Cultură a Sindicatelor și esplanada Catedralei Reîntregirii, președintele a cerut detalii primarului Mircea Hava despre „Monumentul Marii Uniri”, inaugurat pe 1 Decembrie 2018, la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Acest monument nu a fost la fel de longeviv precum evenimentul în cinstea căruia fusese ridicat, fiind, în prezent, înconjurat de schele.