ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prima bancă de timp din România va funcționa în Transilvania. Conceptul, importat din străinătate, presupune un schimb de servicii fără o plată în bani, ci în timp. Astfel de "bănci" funcționează în 26 de țări din lume.

Un român îl ajută pe altul și, la rândul său, va primi ajutor atunci când are nevoie. De exemplu, poți lucra o oră ca șofer, iar un contabil va lucra gratis pentru tine o oră.

Orice om interesat poate veni la bancă, se înscrie, apoi muncește o oră sau mai multe pentru a ajuta pe cineva. În urma acestui serviciu câștigă ore de credit, care se înregistrează în Banca Timpului din Zalău. Ulterior el poate cere ajutor în limita orelor lucrate.

„Funcționează ca o bază de date în care sunt înscrise cererea și oferta unor oameni. Oamenii aceia prestează un anumit serviciu și sunt plătiți în file de cec care valorează cât au lucrat în ore”, spune Alexandru Dan, inițiatorul proiectului, potrivit digi24.roDoris Vereș este asistent social și are grijă de zeci de copii bolnavi de autism. S-a încris la banca de timp unde vrea să lucreze ca șofer. Speră în schimb să obțină consultații gratuite la cabinetul veterinar pentru pisica ei.

„Să-ți oferi serviciile pe care le desfășori cu plăcere contra unor servicii care nu îți fac plăcere să le efectuezi”, spune Lenuța Sabău, contabilă. Oamenii spun că această inițiativă este binevenită mai ales într-o perioadă în care toate serviciile sunt scumpe.