ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria Capitalei a început lucrările de amplasare a ansamblului monumental „Prințul Rainier III de Monaco” în Parcul Circului, urmând să se încheie în 15 septembrie, locuitorii din zonă exprimându-și nemulțumirea față de banii alocați proiectului, dar și față de faptul că acesta implică diminuarea spațiului verde. Ansamblul este compus din statuia Prințului Rainier și din șapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezintă numere de circ în mărime naturală, a fost creat de sculptorul Ionel Stoicescu și a costat aproape 8,5 milioane de lei.

Potrvit Primăriei Capitalei, lucrările de amplasare a statuilor se vor desfășura în perioada 22 august – 15 septembrie, amplasamentul fiind stabilit după consultări între Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT), reprezentanți diplomatici ai Principatului de Monaco și cu avizul Directorului Circului Globus.

„Monumentul Prințul Rainier al III-lea de Monaco urmează să fie amplasat într-o zonă cu iarbă și nu va afecta arborii existenți, având ca scop înfrumusețarea Parcului Circului. Raza elementului artistic Arena Soclu este de șapte metri, iar după finalizarea lucrărilor de amplasare a monumentului se va face ambientarea zonei, aceasta aducându-se la un standard care să pună în valoare atât monumentul, cât și zona împrejmuitoare”, precizează municipalitatea.

Oficialii Primăriei Capitalei spun că inițierea și avizarea proiectului, precum și toate angajamentele de plată cu privire la monumentul "Rainier III de Monaco” au fost făcute în mandatele precedente, iar actuala administrație a avizat, formal, doar ultima plată, în cuantum de 480.000 de lei, "în baza obligațiilor deja asumate ferm anterior”.

Potrivit municipalității, în 22 iunie 2011, Guvernul a emis Hotărârea nr. 649, care prevedea alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru plata unor arierate, a unor cheltuieli curente și de capital, precum și pentru finanțarea unor obiective de investiții ale unităților administrativ-teritoriale, printre care și suma de 300.000 lei alocată Capitalei pentru monumentul „Prințul Rainier III de Monaco”.

O lună mai târziu, în 27 iulie 2011, Consiliul General al Municipiului București a emis hotărârea prin care a inclus în bugetul propriu suma alocată în HG 649/2011 pentru monument, iar Primăria, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT), a completat suma cu 568.000 de lei din bugetul local.

Odată cu îngrădirea spațiului în care vor fi făcute lucrările în vederea amplasării grupului statuar, reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Lacul Tei, format din locuitori în cartierul Lacul Tei, spun că în zona parcului nu a fost amplasat un panou prin care să fie anunțate lucrările pe care le bănuiesc "ilegale” și prin care ar putea fi distrusă peluza.

„Dragi vecini, diseară, de la ora 19.00, ne întâlnim lângă șantierul din inima Parcului Circului, să discutăm ce putem face pentru a opri construcția ansamblului statuar. Vă așteptăm în număr cât mai mare! Vă rugăm să anunțați și vecinii! Lucrările au început deja, deși nu există panou de informare în legătură cu aceste lucrări pe care le bănuim ilegale!”, au scris ei marți pe Facebook.