Mai multe echipe de muncitori au strâns materialele ce urmau să fie folosite pentru amenajarea Târgului de Crăciun în Piața Victoriei, organizat de Primăria Capitalei, acestea fiind urcate în mașini și transportate din fața Guvernului.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în Piața Victoriei reprezintă „începutul anarhiei”, precizând că a luat decizia de a muta Târgul de Crăciun într-o altă locație, fapt care, totuși, „nu rezolvă problema de fond”.

„Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi și, ca atare, trag un semnal public de alarmă. Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și Târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil, cât și penal”, a spus Gabriela Firea pentru Antena 3.

Edilul a spus că a „constatat cu amărăciune” faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, „din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde”.

„Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără că instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public, ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenență politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasă”, arată primarul general al Capitalei.

Mai mult, sursa menționată subliniază că spațiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui „grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat”.

„Există o legislație clară cu privire la adunările publice și respectarea acestei legislații este obligatorie atât pentru cetățeni cât și pentru instituțiile care au atribuții în menținerea sau restabilirea ordinii publice. Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescență unor astfel de violențe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României și consecințele nerespectării legii în țara noastră”, mai spune Firea.

Primarul Capitalei conchide spunând că nu va mai tolera niciun fel de abatere de la lege în ce privește manifestațiile publice.

„Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea. Democrația înseamnă libertate, dar în egală măsură și responsabilitate. Legea e aceeași pentru toți!”, explică edilul.