ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Capitalei Gabriela Firea a inițiat un proiect conform căruia femeile însărcinate vor primi  vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru plata medicamentelor și a serviciilor sociale.

Gabriela Firea își motivează propunerea prin faptul că rata natalității a scăzut în ultimii ani, în timp ce numărul vârstinicilor a crescut.

„Anual, în municipiului București se nasc aproximativ 20.000 de copii. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în perioada 2010-2015 numărul nou-născuților vii, ai căror părinți au rezidența pe raza municipiului București, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 de copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 de copii. Având în vedere rata scăzută a natalități, se impune implicarea autorității locale în identificarea unor măsuri sociale suplimentare, care să influențeze creșterea natalității", se arată în proiectul de hotărâre, conform EVZ.

Voucherul va fi acordat în două tranșe: primul voucher în valoare de 1.000 de lei va fi acordat după ce a fost procesată cererea, în baza primei adeverințe medicale care atestă sarcina. Cel de-al doilea voucher, tot în valoare de 1.000 de lei va fi oferit după ce gravida a intrat în luna a șasea de sarcină, tot în baza unei adeverințe medicale care să ateste acest lucru.

De asemenea, Primăria Capitalei vrea să ofere ajutor financiar de aproape 13.800 de lei pentru pentru cuplurile care au indicație medicală pentru fertilizare în vitro.  Banii se vor acorda sub formă de vouchere în trei tranșe, doar în baza scrisorii medicale.