ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general, Gabriela Firea, propune schimbarea denumirii Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I, potrivit unui proiect de hotărâre ce ar putea fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Consiliu General de marți.

„La intrarea în Muzeul Satului din București, o placă memorială amintește de marile lucrări hidrotehnice care s-au făcut, sub domnia Majestății Sale Regelui Carol al II-lea al României, pentru crearea Parcului Herăstrău și a întregii zone verzi din nordul Capitalei, în anii 1932-1937, sub conducerea inginerului Nicolae Caranfil. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală. Denumiri anterioare: "Parcul Național", "Parcul Carol al II-lea" și "I. V. Stalin". Mihai I (n. 1921, Sinaia-d. 2017, Aubonne, Elveția) a fost Regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu). În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzității. După 13 decembrie 2017, trupul neînsuflețit al Majestății Sale Regele Mihai I s-a întors pentru totdeauna în România, fiind înmormântat la Curtea de Argeș. Având în vedere cele prezentate, pentru a arăta respectul și a cinsti memoria Regelui Mihai I al României, se propune spre dezbaterea și aprobarea Consiliului General al Municipiului București proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii Parcul HERĂSTRĂU în Parcul REGELE MIHAI l, delimitat de B-dul Prezan Constantin, B-dul Aviatorilor, Sos. Nordului, Str. Elena Vacarescu, Sos. București-Ploiești, Sos. Kiseleff", se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de Gabriela Firea.