ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alba Iulia se pregătește pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Adoptarea Rezoluțiunii de Unire a Transilvaniei cu țara-mamă, România, prilej cu care peste 100.000 de oameni sunt așteptați în oraș.

Administrația locală a făcut public programul cu evenimentele principale dedicate Zilei Naționale, care în acest an a căpătat o însemnătate deosebită.

Marea sărbătoare centenară se va întinde pe trei zile, de pe 30 noiembrie până pe 2 decembrie. 

Ceremonii militare de depunere de coroane la statuile oamenilor politici care au contribuit la Marea Unire, arborarea drapelului Național și dezvelirea unor busturi, la care se adaugă un concert, se vor afla în programul zilei de vineri, informează Alba 24.

„Vor fi mult mai mulți soldați și tehnică față de anii trecuți, va fi o paradă militară mai amplă și vom încerca să o întindem pe câțiva kilometri, începând de la Casa de cultură (Casa de Cultură a Sindicatelor – n.r.), să ajungem până în sensul giratoriu de pe Moților cu Bulevardul Horea. Aici vom putea pune pe trotuar, stânga-dreapta, cei zeci de mii de oameni care vor veni, pentru că mulți vor vrea să vadă parada și, dacă o punem ca și anii trecuți, între blocurile M, s-ar aglomera foarte mult și lumea nu mai vedea”, a declarat Paul Voicu pentru Alba24.

Din păcate, în plin post al Nașterii Domnului, autoritățile vor oferi 25.000-35.000 de porții de mămăligă cu brânză și friptură pentru cei care vor ajunge în cetatea Bălgradului.

Iată programul complet:

PROGRAM 

30 noiembrie 2018

Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flroi la statuile lui: Statuia lui Ion I.C. Bratianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul,  Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Arborarea Drapelului Național al României Piața Tricolorului / esplanada Catedralei Încoronării

Dezvelire bust Gheorghe Flondor – Sala Unirii

Dezvelire busturi Thomas Woodrow Wilson + Emmanuel de Martonne – Esplanada Monumentului Unirii

Concerte

1 Decembrie

Serviciul Religios – Catedrala Ortodoxă a Încoronării

Te Deum

Citirea "Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” / Sala Unirii

Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun / Sala Unirii

Dezvelirea plăcilor comemorative / Sala Unirii

Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) + Citirea "Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”

Ceremonialul "Pământ românesc” / Sala Unirii

Sfințire Monumentul Unirii / Monumentul Unirii

Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori / Monumentul Unirii

Ceremonie militară – defilarea trupelor și tehnicii militare /Bulevardul 1 Decembrie 1918

Concerte "Cânt și suflet românesc” / Scena – Piața Cetății

– LA MULȚI ANI ROMÂNIA! – spectacol de artificii

2 decembrie 2018  

Spectacol pentru copii / Piața Cetății

Spectacol reconstituire istorică "Intrarea Armatei Române în Alba Iulia”

Spectacole Piața Cetății