ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un lăcaș de cult vechi de aproape 500 de ani a fost consolidat printr-o metodă unică în România.

Biserica din comuna ieșeană Aroneanu a fost suspendată și așezată apoi pe 48 de izolatori seismici. Lucrările tocmai s-au încheiat, iar constructorul asigură că, timp de 50 de ani, monumentul istoric nu va fi afectat de nici un cutremur.

Biserica din comuna ieșeană Aroneanu, ctitorită la 1594 de domnitorul Aron Vodă, stă acum pe 48 de izolatori seismici. Datorită lor, monumentul va face mișcările induse de cutremur, fără să se deterioreze. Biserica "Sf. Nicolae" nu a fost doar consolidată seismic, i-a fost reconstruită clopotnița și i-au fost restaurate picturile din interior. 

Proiectul de la Aroneanu a costat, potrivit tvr, 2 milioane de euro, bani europeni. Fiecare izolator seismic a costat aproape 4.200 de euro și cântărește 250 de kilograme. 

Din cauza complexității, termenul de finalizare a fost decalat cu o jumătate de an. Lucrările din perioada de întârziere au fost în valoare de 120.000 de lei, bani plătiți de constructor.