ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 19 mai, grupul civic „Împreună pentru A8” și Asociația „Moldova vrea autostradă” vor organiza un protest motorizat pentru construcția de autostrăzi în Estul României, „infrastructură esențială pentru scoaterea regiunii din izolare și conectarea acesteia la Europa”, informează PS News.

Astfel, sute de mașini din mai multe județe ale Moldovei (Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Galați, Vrancea), dar și din Brăila, Buzău, Harghita și Mureș se vor deplasa încolonate spre destinația finală Piața Victoriei, unde ar urma să ajungă după ora 17:00. De la Iași se va pleca sâmbătă la ora 07:00, din Piața Unirii.

Organizatorii doresc ca marșul să fie cel mai mare protest motorizat care a avut loc vreodată în România.

Iată solicitările organizatorilor:

„VREM UN TERMEN CLAR. Impactul lipsei acestei infrastructuri este plătită sever de milioane de români cărora li se refuză accesul la dezvoltare. Mediul de afaceri este profund afectat de lipsa autostrăzilor în Moldova, ceea ce are impact inclusiv asupra bugetului național. România nu atrage fonduri europene nici măcar pentru obiective majore și esențiale de infrastructură, deși există linii de finanțare special destinate, cum ar fi POIM.

Având în vedere că în acest moment nu există nici un angajament oficial cu privire la construcția autostrăzii A8 Iași-Târgu Mureș, cerem ca Guvernul României să își asume un termen clar pentru licitarea studiilor de fezabilitate pentru cele trei tronsoane, dar nu mai târziu de 1 septembrie 2018.

VREM CA A7 SĂ FIE AUTOSTRADĂ. Ruta A7 Ploiești-Suceava să intre în categoria Autostrăzi (și nu Drumuri Expres), deoarece și această investiție este, ca și A8, vitală pentru legarea economiei Moldovei la infrastructura națională.
VREM UN RITM ACCELERAT DE LUCRU. Vrem ca Guvernul României să își asume public și oficial un ritm accelerat de realizare a investițiilor A8 și A7, printr-o foaie de parcurs cu termene și acțiuni ferme.
VREM EFICENTIZAREA CNAIR. Dat fiind faptul că CNAIR este responsabilă în mod direct de lipsa autostrăzilor din România, solicităm să devină o prioritate națională eficientizarea acestei instituții esențiale pentru dezvoltarea economică a României: evaluarea funcționarilor din CNAIR, înlocuirea celor incompetenți și recrutarea de profesioniști de top.
VREM UN DEPARTAMENT SPECIAL PENTRU INFRASTRUCTURA DIN MOLDOVA. În vederea accelerării demersurilor și spargerii blocajului informațional referitor la aceste investiții esențiale și având în vedere întîrzierea majoră față de celelalte regiuni ale țării, solicităm înființarea unui Departament pentru Infrastructură în Moldova.
Acesta ar urma să creeze legătura între Guvern, ministere, autorități locale, mediul de afaceri și societatea civilă și să monitorizeze realizarea acestor investiții. Departamentul ar trebui să fie în subordinea directă a Primului Ministru.

De modul în care Guvernul României va da curs acestor solicitări va depinde calendarul acțiunilor noastre civice, care se vor opri numai când investițiile A8 și A7 vor fi finalizate.

Vrem autostrăzi in Moldova, vrem ca regiunea noastră să fie legată de Europa!- acesta e motivul pentru care, oameni din 12 județe din țară vor merge la București, sâmbătă, în cel mai amplu marș de protest care susține necesitatea realizării infrastructurii de tip autostradă.

De ce Moldova? Pentru că de peste 11 ani, moldovenii sunt mințiți că se va investi în A8 și A7, pentru că e zona cea mai săracă din țară, deci autostrăzile ar fi una din puținele șanse de dezvoltare, pentru că e zona cu cele mai multe accidente rutiere datorate stării infrastructurii, pentru că tinerii au părăsit satele în căutarea unui loc de muncă înafară, pentru că Moldova trăiește durerea copiilor singuri acasă.

În 19 mai 2018, ieșenii pleacă din Piața Unirii, la ora 7.00, pe doua coloane- una spre Bacău și una spre Vaslui, spre destinația finală Palatul Victoria din București, sute de mașini fiind pregătite să plece din toate orașele Moldovei, după un program stabilit, cu joncțiune la Tișița la ora 12,00. Coloana auto și moto va ajunge în capitală în jurul orei 17.00. Detalii sunt postate pe evenimentul Mars motorizat spre București pe reteau Facebook.

Moldova se ridică. Moldova nu mai acceptă izolarea, subdezvoltare și minciuna în care e ținută de 100 de ani!

Protestul este organizat de Asociațiile civice ”Împreună pentru A8” și ”Moldova vrea autostradă” și își propune să determine Guvernul, Ministerul Transporturilor și CNAIR/CNIR să pună în practică Masterplanul General de Transport al Românei, asumat și semnat, cu termene clare și deja de mult depășite, pentru construirea AUTOSTRĂZII CĂTRE EUROPA – autostrada A8, Iasi-Tg. Mureș și a autostrăzii NORD-SUD A7, pe ruta Ploiești-Suceava. 

Autostrada A8 Iași-Tg Mureș este de importanță vitală pentru regiunea Moldovei, urmând să facă legătura cu Europa și să permită investițiilor străine să treacă munții Carpați și mărfurilor din Moldova să ajungă mai rapid pe piața europeană.

Unde suntem acum? Nepăsarea și incompetența autorităților fac ca, deși s-a pornit un studiu de fezabilitate pentru A8 încă de acum 11 ani, lucrurile să stea, în anul Centenarului, fix ca acum 11 ani. Nu s-a mai mișcat absolut nimic! Dar nimic! Doar promisiuni deșarte!

Termenul de recepție asumat pentru A8 trebuia sa fie 2019.

Același lucru și pentru A7, Ploiești-Suceava, pentru care nu s-a licitat nici măcar Studiul de Fezabilitate. Aici s-a stabilit recordul mondial de incompetență – licitația a fost amânată de 15 ori, în 6 ani!

O mai mare batjocură pentru o regiune cu peste 4 milioane de cetățeni români nu s-a mai pomenit. Tocmai de aceea, organizatorii marșului îi cheamă alături de ei pe toți cei care vor dezvoltarea zonei noastre și precizează că evenimentul este exclusiv civic, toți cei care vor participa sunt acceptați doar ca simpli cetățeni și nu se va permite nici afișarea însemnelor de partid, nici discursuri politicianiste. 

Mesajul va fi mai puternic, pentru că o treime din țară va spune: VREM AUTOSTRĂZI PENTRU MOLDOVA!

Notă:

Pentru întreg evenimentul de sâmbătă, mesajele oficiale ale evenimentului sunt oferite de: Cătălin Urtoi (tel 0740 844 986) si Adrian Covăsnianu (tel 0763 657 786) (coordonatori coloana 2), Ionel Apostol (tel 0735 174 081), Dorin Dobrincu (tel 0724 586 106), Mihaela Munteanu (tel 0740 513 864), Dan Radu (tel 0745 345 100) (coordonatori coloana 1).

Declarațiile altor persoane reprezintă opiniile private ale celor care le emit și nu sunt asociate oficial demersului nostru”.