ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câțiva cheflii din Satu Mare s-au distrat în seara de 31 decembrie punând o petardă în gura unui câine al străzii, potrivit Știrilor TVR

În urma exploziei, animalul rănit a fost salvat în ultimul moment de o persoană binevoitoare, care i-a plătit operația de urgență la un cabinet veterinar. Medicul Florin Sabados a acceptat să preia cazul, în ciuda programului de sărbători. 

Patrupedul de talie medie, în vârstă de aproximativ 7 ani, a pierdut un ochi, este desfigurat în jumătatea stângă a capului și își revine după operație, în custodia unei asociații de protecție a animalelor. Făptașii au fugit, însă, dacă vor fi identificați, riscă amendă penală sau privare de libertate între 3 și 12 luni.

Cățelușa este sterilizată și era îngrijită de mai multe persoane, care îi dădeau de mâncare. De aceea, avea încredere în oameni și interacționa fără rețineri cu aceștia. Va rămâne însă cu sechele de pe urma traumei suferite în noaptea de Anul Nou, având în vedere că simpla detonare a unei petarde este percepută mult mai acut de către un câine, decât de un om, nemaivorbind despre leziunile provocate asupra corpului.

În prezent, Lia, botezată după numele salvatoarei sale, Delia Silaghi, se află sub tratament și este în stare stabilă. Asociația Free Life Satu Mare, care a luat-o în grijă, a anunțat că o va încredința spre adopție, după însănătoșire. Totodată, reprezentanții ONG-ului oferă recompensă pentru identificarea făptașilor.

Din păcate, pedepsele pentru mutilarea unui animal sunt destul de indulgente, raportat la gravitatea consecințelor faptei: amendă penală sau închisoare de la trei luni la un an.
 
Cazul cățelușei din Satu-Mare nu este singular. Recent, un bărbat din capitală a fost atacat de propriul câine, aflat în stare de șoc, în urma exploziei unei petarde. 
 
Nici oamenii nu au fost mai norocoși decât animalele. O fată de 13 ani din Cluj-Napoca a fost operată, marți, după ce, în cursul dimineții, un băiat i-a pus o petardă cu explozie dublă în gluga hanoracului. Un alt băiat de 14 ani din Dudu, Chiajna, victimă a exploziei unei petarde, a fost internat cu traumatism cranio-facial grav, la spitalul de urgență „Grigore Alexandrescu” din Capitală, în noaptea dintre ani. 
 
Potrivit Capital.ro, o lege veche de acum 25 de ani permite utilizarea articolelor pirotehnice „cu risc scăzut și nivel de zgomot neglijabil” (categoria 1 și P1) de către persoanele în vârstă de cel puțin 16 ani. Acestea pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, potrivit Legii nr. 126/1995, „numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului”.
 
La articolul 35, punctul 2, legea privind regimul materiilor explozive menționează că se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
 
În cazul petardelor folosite stradal de sărbători, majoritatea acestor prescripții legale sunt imposibil de respectat în mediul urban. Organele de ordine, prezente în spații publice cu ocazia evenimentelor festive, dar depășite numeric, arareori se implică în sancționarea vreunui contravenient, fapt care încurajează perpetuarea și înmulțirea comportamentelor antisociale.
 
Specialiștii recomandă stăpânilor de animale să nu le lase libere în curte și să nu le plimbe fără zgardă și lesă pe stradă în perioada în care oamenii folosesc petarde pentru distracție. Cea mai bună alegere ar fi închiderea prietenului necuvântător în casă ori într-un adăpost bine izolat, din cauză că animalele percep mult mai acut decât oamenii detonarea materialelor pirotehnice și, sub șocul de moment, pot deveni incontrolabile. Astfel, patrupedele pot fugi, se pot accidenta sau chiar pierde.