Cu două zile înainte de Sfințirea Catedralei Naționale, un site titra cu litere de-o șchioapă: „EXCLUSIV. ISU nu a dat aviz pentru inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului: „Este ilegal. Se face pe răspunderea organizatorului!”. În capul articolului stă scris: „Biserica Ortodoxă Română (BOR) dovedește încă o dată că este deasupra legii.”, dar realitatea este cu totul alta.

Într-un comunicat trimis agenției Mediafax, reprezentanții ISU afirmă clar că „În prezent, construcția nu este finalizată, de aceea nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu”, precizând că autorizația de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune, potrivit destinației declarată de beneficiar.

Cu alte cuvinte, nu se putea pune problema ca Biserica Ortodoxă să ceară autorizație, pentru că nu avea cum. În articolul de pe agenția Mediafax, reprezentanții ISU spun că au înștiințat clar autoritățile bisericești că poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților, prin două adrese adresele transmise pe 22 și 23 noiembrie 2018. Ceea ce și Biserica și-a și asumat.

Ca tacămul să fie complet, în articol este strecurată o altă minciună enormă, ar fi vorba despre Centenarul existenței statului român, nu al Marii Uniri. „Biserica și-a fixat ca obiectiv inaugurarea cu orice preț a construcției în anul în care România împlinește 100 de ani”, scrie autorul. Atitudinea de batjocorire a Centenarului de către recorder.ro a fost documentată deja de ActiveNews. Mai multe puteți citi aici


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews