ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărășești s-a desfășurat în prezența președintelui Klaus Iohannis, a președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, a premierului Mihai Tudose și a mai multor miniștri ai Cabinetului, peste 2.000 de persoane fiind prezente la eveniment.

Ceremonia a debutat cu intonarea imnului național.

La eveniment au participat mai mulți membri ai Cabinetului, printre care Adrian Țuțuianu, Carmen Dan sau Petre Daea. Totodată, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice, ai corpului diplomatic, ai partidelor politice și ai cultelor.

În timp ce a fost intonat imnul de stat, au fost trase 21 de salve de tun, în memoria celor care au luptat și s-au jertfit pentru o Românie unită și puternică

Președintele Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităților militare succesoare ale tradițiilor de luptă de acum 100 de ani. De asemenea, eroul veteran Daniel Porumb, care a fost rănit grav într-o misiune în Irak, a vorbit despre semnificația Mausoleului de la Mărășești.
 
Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este onoare mai mare decât aceea de a păstra memoria eroilor.

„Nu este mai mare onoare decât aceea de a păstra memoria eroilor și nu este mai mare privilegiu decât acela de ale purta mai departe crezul. Vă îndemn ca acolo unde vă trimite datoria, în Afganistan, Irak ori Balcani, să fiți demni de glorioșii voștri înaintași", a spus Klaus Iohannis. 

„Anul 1917 a fost pentru România cea mai grea perioadă din existența ei modernă", a adăugat șeful statului. 
 
A fost oficiat un ceremonial religios de un sobor de preoți condus de mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviștei, și arhiepiscopul Vrancei și Buzăului, Ciprian. Au fost depuse coroane de flori la Mausoleul de la Mărășești a fost ținut un moment de reculegere. A fost intonat semnalul Stingerea și au fost aprinse torțele recunoștinței.

Președintele Klaus Iohannis: "În numele statului român, îmi plec fruntea în memoria eroilor care-și dorm în glorie somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești. Nu-i vom uita niciodată! (...). Este momentul potrivit să evocăm astăzi cu recunoștință sprijinul misiunii militare franceze de sub comanda Generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917. Îi onorăm, totodată, pe militarii ruși căzuți în luptă, pe câmpul de bătălie de la Mărășești, alături de ostașii români. La un secol de la Primul Război Mondial, îi pomenim pe cei căzuți în luptă care se odihnesc în pământul țării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat și de limba în care au jurat credință acestuia. Fie-le țărâna ușoară!Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prietenii ne erau puțini, aliații  se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al Armatei noastre: Pe aici nu se trece! La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliații și partenerii se pot baza, pilon de stabilitate și securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură și Armatei României".

După defilarea drapelelor de luptă, ziua s-a încheiat cu spectacolul extraordinar de evocare istorică „Pe aici nu se trece!”. Pe scena din fața Mausoleului Eroilor vor urca Paula Seling, Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu, Vlad Rădescu, Mihaela Vlădescu, Proiect K1, Gheorghe Zamfir, violonistul Eugen Sârbu, Dumitru Fărcaș, Daniel Lazăr, Trupa „Lupii Albi”.