ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, Procesiunea Calea Sfinților, a fost amânată pentru ziua de joi, 26 octombrie 2017, la ora 17:00, anunță Patriarhia Română. Astăzi, la ora 12:30, sfintele moaște ale Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou și ale Sf. Ier. Nectarie vor fi scoase de slujitorii Catedralei Patriarhale într-o procesiune restrânsă, pentru a fi depuse la Baldachinul din apropierea Catedralei.

Procesiunea organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor în parteneriat cu Patriarhia Română cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, reprezintă o tradiție începută din anul 2008¸ un act de mărturisire a credinței, de manifestare a dragostei creștine, a comuniunii și comunității eclesiale.

Conform programului actualizat, joi de la ora 17:00 vor pleca în procesiune două coloane: una de la Catedrala patriarhală și alta de la Catedrala mitropolitană, având ca punct de întâlnire Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei, după cum urmează:

Prima coloană va porni din Catedrala patriarhală cu moaștele și icoana Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou spre biserica Sfântul Nicolae – Vlădica și pe Bulevardul Regina Maria până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

A doua coloană va porni de la Catedrala mitropolitană – Biserica Sf. Spiridon Nou cu un fragment din Lemnul Sfintei Cruci (de la Parohia Sf. Vasile – Victoria, Protoieria Sector 1 Capitală), moaștele și icoana Sf. Ier. Nectarie de la Eghina și Icoana Sfântului Cuvios Serafim de Sarov pe traseul: Calea Șerban Vodă și Str. Bibescu Vodă până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Coloanele de slujitori și credincioși se vor întâlni la baza Dealului Patriarhiei. Aici va fi rostită Ectenia întreită, și se vor intona troparele Sf. Cruci, al Sf. Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou și al Sf. Ier. Nectarie.

Procesiunea va înainta spre Altarul de vară de lângă Catedrala patriarhală, iar Lemnul Sf. Cruci, alături de raclele cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi depuse în baldachinul special pregătit.

Iată programul praznicului dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, de miercuri 25 octombrie, până duminică 29 octombrie:

Miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie, în Catedrala patriarhală.

Joi, 26 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind (Patriarhia Georgiei), împreună cu un sobor de ierarhi români, preoți și diaconi.

Vineri, 27 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, între orele 6.00-8.00, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie, pentru împărtășirea pelerinilor.

Începând cu ora 9.00, la Altarul de vară lângă Catedrala patriarhală, va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Chiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori și ierarhii români prezenți la hram, preoți și diaconi.

La ora 18.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a zecea ediții a Festivalului – Concurs Național de Muzică bisericească „Lăudați  pe Domnul!”, transmis în direct la Radio Trinitas și TRINITAS TV.

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, între orele 6.30-8.30, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie.

De la ora 9.00, va avea loc slujba Te Deum la 10 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în prezența ierarhilor români și străini, a clerului și credincioșilor.

La ora 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În cadrul ședinței solemne, Întâistătătorii sau șefii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe surori vor prezenta expuneri cu privire la Dificultățile mărturisirii credinței în timpul regimului comunist și importanța libertății religioase astăzi.

De asemenea, vor fi prezentate sintetic cele mai importante activități cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial și mediatic desfășurate de eparhiile Patriarhiei Române din țară și din străinătate, în anul 2017. La final, va fi vizionat filmul documentar: Patriarhul Justinian. Ședința solemnă a Sfântului Sinod va fi transmisă în direct de Radio TRINITAS și TRINITAS TV.

La ora 12.30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va fi vernisată expoziția de fotografii  Justinian Patriarhul – Viața și activitatea.

Duminică, 29 octombrie 2017, la ora 9.00, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia, va oficia Sfânta Liturghie. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews