S-a amânat procesiunea „Calea Sfinților”! Vremea nefavorabilă a mutat evenimentul. Programul sărbătorilor dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, Procesiunea Calea Sfinților, a fost amânată pentru ziua de joi, 26 octombrie 2017, la ora 17:00, anunță Patriarhia Română. Astăzi, la ora 12:30, sfintele moaște ale Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou și ale Sf. Ier. Nectarie vor fi scoase de slujitorii Catedralei Patriarhale într-o procesiune restrânsă, pentru a fi depuse la Baldachinul din apropierea Catedralei.
Procesiunea organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor în parteneriat cu Patriarhia Română cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, reprezintă o tradiție începută din anul 2008¸ un act de mărturisire a credinței, de manifestare a dragostei creștine, a comuniunii și comunității eclesiale.
Conform programului actualizat, joi de la ora 17:00 vor pleca în procesiune două coloane: una de la Catedrala patriarhală și alta de la Catedrala mitropolitană, având ca punct de întâlnire Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei, după cum urmează:
Prima coloană va porni din Catedrala patriarhală cu moaștele și icoana Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou spre biserica Sfântul Nicolae – Vlădica și pe Bulevardul Regina Maria până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.
A doua coloană va porni de la Catedrala mitropolitană – Biserica Sf. Spiridon Nou cu un fragment din Lemnul Sfintei Cruci (de la Parohia Sf. Vasile – Victoria, Protoieria Sector 1 Capitală), moaștele și icoana Sf. Ier. Nectarie de la Eghina și Icoana Sfântului Cuvios Serafim de Sarov pe traseul: Calea Șerban Vodă și Str. Bibescu Vodă până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.
Coloanele de slujitori și credincioși se vor întâlni la baza Dealului Patriarhiei. Aici va fi rostită Ectenia întreită, și se vor intona troparele Sf. Cruci, al Sf. Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou și al Sf. Ier. Nectarie.
Procesiunea va înainta spre Altarul de vară de lângă Catedrala patriarhală, iar Lemnul Sf. Cruci, alături de raclele cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi depuse în baldachinul special pregătit.
Iată programul praznicului dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, de miercuri 25 octombrie, până duminică 29 octombrie:
Miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie, în Catedrala patriarhală.
Joi, 26 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind (Patriarhia Georgiei), împreună cu un sobor de ierarhi români, preoți și diaconi.
Vineri, 27 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, între orele 6.00-8.00, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie, pentru împărtășirea pelerinilor.
Începând cu ora 9.00, la Altarul de vară lângă Catedrala patriarhală, va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Chiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori și ierarhii români prezenți la hram, preoți și diaconi.
La ora 18.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a zecea ediții a Festivalului – Concurs Național de Muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, transmis în direct la Radio Trinitas și TRINITAS TV.
Sâmbătă, 28 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, între orele 6.30-8.30, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie.
De la ora 9.00, va avea loc slujba Te Deum la 10 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în prezența ierarhilor români și străini, a clerului și credincioșilor.
La ora 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În cadrul ședinței solemne, Întâistătătorii sau șefii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe surori vor prezenta expuneri cu privire la Dificultățile mărturisirii credinței în timpul regimului comunist și importanța libertății religioase astăzi.
De asemenea, vor fi prezentate sintetic cele mai importante activități cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial și mediatic desfășurate de eparhiile Patriarhiei Române din țară și din străinătate, în anul 2017. La final, va fi vizionat filmul documentar: Patriarhul Justinian. Ședința solemnă a Sfântului Sinod va fi transmisă în direct de Radio TRINITAS și TRINITAS TV.
La ora 12.30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va fi vernisată expoziția de fotografii Justinian Patriarhul – Viața și activitatea.
Duminică, 29 octombrie 2017, la ora 9.00, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia, va oficia Sfânta Liturghie.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Magdalena Radu: Accidente feroviare ca cel de la Galați sau cel din Teleorman de săptămâna trecută o sa mai tot vedeți

Actrița Cristina Caragea de la Teatrul Davila din Pitești a murit ”mult prea devreme”

Ziarist decedat la mai puțin de două luni de la moartea soției sale, judecător în Râmnicu Vălcea

APEL UMANITAR pentru Andrei Răbulea, un polițist de 27 de ani din Alba, diagnosticat cu anevrism disecant pe artera cerebrală

Medicul Ruxandra Iacob, fiica celebrei avocate Paula Iacob, a murit subit la vârsta de 63 de ani în urma unui accident vascular cerebral. Aceasta lasă în urmă averea colosală a mamei sale

Trei morți subite din sistem în aceeași zi. Români în floarea vârstei mor pe capete după campania de vaccinare ”sigură și eficientă”
Recomandările noastre

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: „Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

1 aprilie 1941, una dintre cele mai negre zile din istoria poporului român. 82 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă. MĂRTURII de la fața locului și VIDEO cu supraviețuitorul Petru Huțanu
Persoane: Patriarhul Chiril Patriarhul Daniel
Locații: București
Subiecte: Pelerinaj la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou Pelerinaj Sf. Dimitrie Religia în România Religia Ortodoxa
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Biserica Ortodoxă Rusă
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)